Rozšírené hľadanie
Sobota 18. Máj 2024 |
meniny má Viola
Rada EÚ prijala prísnejšie pravidlá pre emisie nákladných áut a autobusov. Slovensko bolo proti

18.05.2024 20:00 Boj proti emisiám z dopravy naberá znova na intenzite. Rada Európskej únie prijala prísnejšie pravidlá pre emisie nákladných áut a autobusov. Ich cieľom je urýchliť nástup bezemisnej dopravy a dosiahnutie klimatickej neutrality EÚ do roku 2050. Výrobcovia úžitkových áut a autobusov sa musia pripraviť na vyšší tlak z pohľadu produkovaných emisií. Novinkou bude aj hodnotenie celkových emisií oxidu uhličitého počas životného cyklu vozidla.

Nový plug-in hybridný BYD Shark útočí na globálne trhy. Číňania mieria na Hilux aj Ford Ranger

17.05.2024 18:30 Čínske automobilky už útočia aj v segmentoch, ktoré sú stále doménou skôr amerických, či japonských značiek. Ich najnovší plug-in hybridný BYD Shark je totiž pickup vytvorený špeciálne pre globálne svetové trhy. Tomu zodpovedá aj jeho dizajn útočiaci predovšetkým na ikonické terénne Fordy a Toyoty. Asi preto ani neprekvapí, že svoju novinku Číňania odhalili v Mexiku.

Blokujú vozidlá na významnom horskom priechode, u susedov sa však stalo niečo, s čím nepočítali!

16.05.2024 18:00 Prepočítali sa Rakúšania a prehnali to s obmedzenia cestnej dopravy? Blokujú vozidlá na významnom horskom priechode, aby tak sťažili život prechádzajúcim  kamiónom. Potvrdzuje sa, že tirolský Brenner je nepochybne viac ako len štátna hranica: odkedy Rakúsko vstúpilo do Európskej únie, alpský priesmyk je symbolom spolužitia medzi európskymi regiónmi. Pohorie medzi Tirolskom a Južným Tirolskom zároveň viac ako kdekoľvek inde ukazuje, že voľný pohyb tovaru v rámci EÚ má tvrdé hranice.

Dakarská legenda ide medzi ľudí. Kahánkovu súťažnú Tatru 6x6 môžete naživo vidieť v Sosnovej

16.05.2024 05:30 Dakarská legenda z Kopřivnice mieri priamo z továrenského testovacieho polygónu medzi ľudí. Už tento víkend ju môžete naživo vidieť na známom zraze veteránov v Sosnovej. Ide o exemplár, s ktorým sa Tatra v roku 1986 prvýkrát zúčastnila Rallye Paris-Dakar. Jej presné označenie je Tatra 815 VE 6x6 „Ostrý-II“ a so vzduchom chladeným motorom 19.0 V12 sa dokáže rozbehnúť až na 150 km/h.

Nové megatrolejbusy majú problémy, čo sa deje na vyťaženej linke v Bratislave?

14.05.2024 15:45 Mali zabezpečiť vyššiu kapacitu prepravených cestujúcich, no realita je nateraz  iná... Nové megatrolejbusy majú problémy a čaká sa na ich vyriešenie. Takzvané detské choroby počas zábehu nových vozidiel musí dodávateľ vyriešiť v rámci záruky, no dovtedy budú v hlavnom meste na vyťaženej linke premávať viaceré iné vozidlá s nižšou kapacitou.

Sklápač pre sibírske oblasti Kamaz Atlant 50 si v kabíne vozí posteľ aj vlastnú kuchyňu

12.05.2024 14:15 Priemerný Európan si vie asi len ťažko predstaviť extrémne podmienky, v ktorých musia fungovať posádky sklápačov v povrchových baniach v mrazivých sibírskych oblastiach. Nový Kamaz Atlant 50 naznačuje, čo všetko musia zvládať. Okrem oblastí s mrazom dosahujúcim teploty -40 °C je určený aj pre tropické africké lokality a okrem práce je schopný vlastnej posádke poskytnúť aj poschodovú posteľ, či zázemie s mikrovlnnou rúrou a malou kuchynkou.

Volkswagen California 7 má TDI, TSI aj phev s pohonom 4x4

12.05.2024 14:15 Kedysi súrodenci, dnes nevlastní bratia. VW Transporter a VW Multivan boli kedysi konštrukčne "rovnaké" autá. Dnes je VW Transporter prezlečený Ford Turneo. A VW Multivan je fakticky klasické osobné auto. Kempová verzia Volkswagen California stojí na jeho základoch. To prinesie pre Californiu pár noviniek, ako nová kuchynka, posuvné dvere na oboch stranách, no najväčšou novinkou je plug-in hybridná jednotka a pohon všetkých kolies.

Pretlaková kabína, trojčlenná posádka a tri vodné delá. Toto je špeciál na pouličných chuligánov

11.05.2024 14:00 Pretlaková kabína je pri autách znakom niečoho výnimočného. Skrátka auta, ktoré je vybavené vlastným dýchacím zariadením schopným pracovať aj v zamorenom území. Táto špeciálna Tatra však zvládne viac, je totiž určená na rozháňanie nekontrolovaného davu, má trojčlennú posádku, vlastnú elektrocentrálu, kamery, vodné delá, zvukové zaiadenie a je schopná krabieho pohybu do strany. Prvý kus dostala poriadková jednotka v Prahe.

Vďaka tejto myšlienke Stellantis šetrí tisíce eur. Takto geniálne znižuje náklady na nákup dodávky

11.05.2024 01:45 Niektoré nápady sú geniálne jednoduché a pritom účinnejšie, než drahé sofistikované riešenia. Známy výrok „v jednoduchosti je krása“ našiel praktické uplatnenie aj v segmente, kde výrobcovia otáčajú každé euro. Koncern Stellantis šetrí veľké peniaze zákazníkom aj tým, že im predá dve dodávky v jednom kuse. Zvyšok auta si už dorobia vo vlastnej réžii. Okrem peňaženiek vďaka tomuto opatreniu menej trpí aj príroda.

Pneumatické klaksóny nahradíme reproduktormi. Vo Volve sa rozhovorili o aerodynamike a trendoch

10.05.2024 12:45 Keby sme zostali pri starých tradičných prístupoch k dizajnu, nikde by sme sa nepohli, tvrdí Volvo. Jeho návrhári sa rozrozprávali o tom, aký význam má dnes dizajn ich nákladných áut. Nejde len o estetiku a príťažlivosť produktu, omnoho väčší význam má efektivita a aerodynamika, ktorej musia podriadiť takmer všetko. Vrátane detailov, o ktorých by ste to nepovedali. Pneumatické klaksóny sú jedným z nich.

Eurowag bojuje o vodičov kamiónov sieťou 70 čerpacích staníc Prime

10.05.2024 12:45 Eurowag má sieť 70 čerpacích staníc Prime, ktoré sa budú nachádzať naprieč Európou. Stanice budú rozmiestnené v každej krajine, v ktorej Eurowag pôsobí a ďalšie budú pribúdať. „Cieľom je mať v každej krajine, kde Eurowag pôsobí, niekoľko čerpacích staníc Eurowag Prime. Zákazníci na nich nájdu nadštandardné služby v najlepších lokalitách a s vždy optimalizovanými cenami. Od ostatných čerpacích staníc budú vizuálne odlíšené, ponúknu vysokú kvalitu služieb a budú využívať koncept samopropagácie,“ Kim Coppensová. 

Zmena mýtneho systému v SR: Ohlásili novú lehotu, vymenia palubné jednotky!

07.05.2024 09:32 Národná diaľničná spoločnosť chce viac zarobiť na využívaní diaľnic a rýchlostných ciest. Zmena mýtneho systému v SR sa neskôr dotkne aj palubných jednotiek. Len začiatkom roka pritom NDS prevzala predaj diaľničných známok. Následne podpísala zmluvy so 4 poskytovateľmi európskej služby elektronického výberu mýta , čím sa Slovensko otvorilo konkurencii pri výbere mýta. Aktuálne diaľničiari uzavreli meškajúce verejné obstarávania na vytvorenie mýtneho IT systému a na mýtne služby. Skrátia pritom dôležitú lehotu.

Majú elektromobily jednoduchší vstup do historických miest? Niekde áno

07.05.2024 09:32 Výhodou elektromobilov je, že neprodukujú žiadne priame emisie, keďže nemajú výfuk. Z toho plynie aj ďalšia výhoda – v centrách niektorých miest s nimi môžete jazdiť bez obmedzenia, zatiaľ čo autá so spaľovacím motorom majú alebo budú mať skôr či neskôr obmedzený vstup. Prečítajte si, ako to je s tzv. nízkoemisnými zónami.

Škoda 706 RTHP ASC 16 vznikla ako rýchly zásahový špeciál. Presvedčila jej vysoká max. rýchlosť

06.05.2024 21:00 Hovorí sa, že rýchle plynutie času najlepšie dokumentuje to, ako nám rastú deti. S trochou nadhľadu by sa to však dalo aplikovať aj na to, ako v čase stúpajú výkony osobných aj úžitkových vozidiel. Dobrým príkladom je práve hasičská technika, na ktorú sú v každom čase kladené maximálne nároky. Vedeli ste, že legendárna hasičská Škoda 706 RTHP ASC 16 vznikla na začiatku 60. rokov ako rýchly zásahový špeciál?

Zmodernizovaný MAN TGE 2025 dostal armádu nových bezpečnostných asistentov a špeciálnu edíciu

06.05.2024 21:00 Automobilka MAN výrazne zmodernizovala svojho „úžitkového koňa“ a verejnosti ukázala nový MAN TGE 2025. Hoci sa jeho tvary ani dizajnové detaily takmer nezmenili, v kabíne došlo takmer k revolúcii. Vodiča a jeho náklad bude strážiť celá armáda nových bezpečnostných asistenčných systémov, pribudli nové displeje, zmenil sa prístrojový panel a aby výrobca poukázal na zmeny, pripravil aj špeciálnu edíciu s novou uvádzacou metalízou.

Následujúci mesiac