Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Význam správnej hodnoty tlaku v pneumatikách

Datum: 06.04.2024

Tlak v pneumatikách je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť a hospodárnosť jazdy.

Význam správnej hodnoty tlaku v pneumatikách

Aké sú všetky benefity dodržiavania správneho tlaku a čo sa stane, keď pneumatiky prehustíte alebo podhustíte?

Prečo udržiavať správny tlak v pneumatikách

Správne nahustené zimné a letné pneumatiky majú kratšiu brzdnú dráhu, čo môže v kritickej situácii zachrániť život. Testy pneumatík preukázali, že ani zle nahustené prémiové pneumatiky neubrzdili takú vzdialenosť ako lacné pneumatiky so správnym tlakom. Správne nahustené pneumatiky lepšie držia na ceste, čím sa znižuje riziko šmyku a prevrátenia auta. Nemusíte toľko kontrolovať jazdu a pevne držať volant v rukách, plynulosť jazdy pocítite ihneď po dohustení. Podhustené pneumatiky zvyšujú spotrebu paliva až o 3%. Možno sa vám zdá táto hodnota mizivá, ale počas dlhšej jazdy značne ušetríte. Ušetríte tiež na tom, že správne nahustené pneumatiky vám vydržia dlhšie, neojazdia sa tak rýchlo.

Ako skontrolovať tlak v pneumatikách

Tlak v pneumatikách by ste mali kontrolovať aspoň raz mesačne, a to vždy pred jazdou na dlhšiu vzdialenosť. Na kontrolu tlaku môžete použite manometer, ktorý je najpresnejší nástroj na meranie tlaku v pneumatikách. Je to veľmi kompaktný prístroj, môžete ho voziť vo dverách auta. Jeho cena je nízka. Tlak v pneumatikách je možné zmerať aj na čerpacích staniciach. Ako odčítať údaje vhodné pre váš typ pneumatík? Správny tlak v pneumatikách je uvedený v manuáli vášho auta. Môžete ho tiež nájsť na štítku, ktorý je nalepený na vnútornej strane dverí vodiča.

Riziká podhustenia a prehustenia pneumatík

Podhustené pneumatiky znižujú brzdný výkon auta. Zároveň zhoršujú stabilitu vozidla. Badateľná je zvýšená spotreba paliva. Pneumatiky sa rýchlejšie ojazdia, ojazdenie je nepravidelné. Počas daždivého počasia sa vystavujete zvýšenému riziku aquaplaningu.

Prehustené pneumatiky zhoršia komfort jazdy. Nielenže sa vozidlo horšie ovláda, ale vysoký tlak spôsobuje hluk pneumatík, ktorý je veľmi rušivý. Nebezpečná je znížená trakcia, a to hlavne na mokrej vozovke alebo na vozovke so snehovou pokrývkou. Pneumatiky sa môžu rýchlo poškodiť, ide o poškodenie v strede behúňa.

Tipy na záver: Kontrolujte tlak v pneumatikách aspoň raz mesačne. Nutná je kontrola tlaku pred dlhou jazdou. Po dofúknutí pneumatík skontrolujte tlak ešte raz. Používajte kvalitné pneumatiky. Dodržujte odporúčaný tlak v pneumatikách. Na kontrolu tlaku v pneumatikách odporúčame nainštalovať snímač tlaku pneumatík.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 596 x