Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Ako vybrať vhodnú strešnú krytinu pre konkrétny účel

Datum: 12.04.2024

Výber strešnej krytiny výrazným spôsobom ovplyvňuje nielen kvalitu a predpokladanú životnosť strechy, ale aj jej konštrukčné vlastnosti a najmä cenu. Jednotlivé druhy krytín, ktoré sú aktuálne dostupné, môžu disponovať veľmi variabilnými charakteristikami, ako teda zvoliť tú správnu.

Ako vybrať vhodnú strešnú krytinu pre konkrétny účel

V minulosti bola voľba vhodnej krytiny pre konkrétny stavebný projekt výrazne závislá predovšetkým na dostupných prostriedkoch a účelu stavby. Štandardne sa tak používalo iba obmedzené množstvo variantov krytín, ktorých výber bol prakticky vždy veľkým kompromisom. Naproti tomu dnes majú stavitelia či majitelia stavieb k dispozícii oveľa širšiu ponuku strešných krytín, ktoré sú technologicky pokročilé a okrem klasickej ochrannej funkcie krovu môžu prinášať i ďalšie výhody z hľadiska estetického či funkčného. Aké možnosti sú teda pre súčasné stavebné objekty k dispozícii?

Druhy strešných krytín a ich použitie

Strešné krytiny sa dnes vyrábajú z klasických i nových inovovaných materiálov. Na rozdiel od minulosti, kedy hrala hlavnú úlohu predovšetkým dostupnosť, sa dnes využívajú predovšetkým štandardizované dielce, ktoré spĺňajú celé spektrum prísnych požiadaviek. Veľký pozor na typ krytiny je tak nutné dávať najmä pri rekonštrukciách, kedy je pôvodná nekvalitná (či aktuálne už nepovolená, ako napr. eternit) krytina nahradzovaná alternatívou s rovnakou hmotnosťou, aby nedošlo k nadmernému zaťaženiu a strate stability krovu. Najčastejšie sa využívajú nasledujúce varianty.

Strešné škridly

Tašky sú drobné dielce, ktoré sa spravidla osadzujú na šikmý krov (u sedlových či šikmých striech), nemusí to tak však byť vždy. Strešné škridly bývajú o niečo drahšie a ich inštalácia je prácnejšia a časovo náročnejšia, všeobecne sa však vyznačujú veľmi dobrou a dlhou životnosťou, a tiež odolnosťou voči mechanickému poškodeniu. V základnom prevedení sú strešné škridly keramické či betónové, je možné ich však nahradiť ľahším plechovým variantom, prípadne lacnejším asfaltovým šindľom.

Strešná krytina plošná

Vedľa malých dielcov je možné využiť i plošné prvky, ktoré sa vyznačujú o niečo jednoduchšou a rýchlejšou inštaláciou a môžu tiež prinášať ďalšie výhody predovšetkým s ohľadom na zložitosť a tvar krovu. Do tejto kategórie patri predovšetkým vlnitý plech, alebo ďalšie tvarované varianty plechu, ktoré sú využiteľné na šikmé i ploché strechy, prípadne potom asfaltové pásy alebo plastové fólie na strechy ploché. U menších objektov je možné využiť i špeciálnych materiálov, ako sú plastové dielce alebo sklo, štandardne vždy ide o špeciálne riešenie, ktoré má významný estetický charakter.

Kedy zvoliť plechovú krytinu

Plechová strešná krytina je výhodná predovšetkým pre svoju variabilitu a nízku hmotnosť. Škridlový i plošný variant sa uplatní na krovoch s nižšou únosnosťou, veľmi sa hodí napríklad pri rekonštrukciách, kde nahradzuje práve zmienený eternit. Plechovú krytinu je možné zadovážiť v celej škále farieb a pomerne jednoducho sa udržuje. Naviac sa dá farebne i materiálovo zjednotiť s fasádou (ak zvolíte rovnaké panely) či v rovnakom riešení môžu byť vyvedené napríklad vonkajšie parapety.

Čítané: 654 x