Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Nepodceňujte PZP. Nikdy neviete, kedy ho budete potrebovať

Datum: 20.06.2019

Povinné zmluvné poistenie, najčastejšie známe ako PZP je forma povinného poistenia, ktoré musí mať zo zákona každý, kto chce využívať svoje motorové vozidlo bez väčších komplikácii. Samotný fakt, že je toto poistenie ukotvené zákonom podčiarkuje jeho dôležitosť, no napriek tomu sa ho mnohí rozhodnú ignorovať.

Na čo slúži PZP?

Povinné zmluvné poistenie je jedna z najväčších rýb v mori a  zdanlivo nefunguje v náš prospech, pretože neslúži na úhradu opráv na našom aute. Avšak absolútny opak je v tomto prípade pravdou. Aj keď servis nášho vozidla hradí iný druh poistky, PZP je záchranná sieť, ktorá nás chráni pred všetkými škodami, ktorých sme sa stali obeťou. Samotná existencia tohto povinného poistenia je teda prevenciou voči zložitým momentom a slúži ako prevencia voči tým, ktorí nemôžu alebo naopak nechcú platiť za škodu, ktorú spôsobili.

Primárnou výhodou je teda to, že ak sa dostaneme do škodovej udalosti, v ktorej nie sme vinníkom, naše auto je ,,poistené’’ poistkou vinníka.

PZP a jeho pridaná hodnota

Ďalším plusom PZP sú mnohé doplnkové služby, ktoré nás chránia v prípadoch, v ktorých je veľmi ťažké dokazovanie vinníka a práve tu mnohé poistné udalosti stagnujú. Sú to napr. poškodenia čelného skla kameňom alebo predmetom vymršteným buď spod nápravy alebo z karosérie auta. V týchto prípadoch je bohužiaľ často aplikovaný princíp tvrdenia proti tvrdeniu a situácia sa stáva nevyriešiteľná, Príplatkové služby ponúkajú jednoduché riešenie a tentokrát konajú v priamy finančný prospech poisteného.

Zmieniť taktiež musíme aj to, že povinné zmluvné poistenie hradí nielen škody na vozidlách ale aj majetku no najmä pri ujme na zdraví a v tragických prípadoch usmrtení. Tu sa odškodné a náklady na hospitalizáciu pohybujú v rádoch desaťtisícov eur a PZP je opäť záchrannou sieťou, ktorá nám pomôže predísť katastrofe.

Správny výber je kľúčový

Slovenský trh s PZP je aj vďaka svojej nutnosti vyplývajúcej zo zákona presýtený produktami. Aj vďaka tomu je poistenie nášho auta na oko jednoduché, ale otázkou zostáva ako vybrať najlepšie PZP? Najspoľahlivejším spôsobom je porovnanie samotných PZP prostredníctvom online kalkulačky. Online kalkulačka vám pomôže vybrať najlacnejšie a zároveň najvýhodnejšie poistenie spomedzi viac ako 200 ponúk na slovenskom trhu. Po výpočte PZP online a výbere toho najvýhodnejšieho poistenia nemusíte nikam chodiť. PZP si založíte jednoducho, z pohodlia vášho domova.

Čítané: 3882 x