Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Diaľničná známka online na 365 dní od februára 2020

Datum: 12.02.2020

Tohtoročný február so sebou prináša dlhoočakávanú zmenu v systéme poplatkov za užívanie našich diaľnic. Na trh prichádza nová 365 dňová diaľničná známka, ktorá sa od tej ročnej líši paradoxne svojou platnosťou. 

Stará ročná diaľničná známka platila na kalendárny rok a končí zákonite 31. januára, zatiaľ čo tá 365 dňová končí rok po zakúpení. Aktuálne je teda možné zakúpiť štyri typy dopravnej známky a to:

10/D - 10 dňovú za 10 eur

30/D - Mesačnú za 14 eur

1/R - Ročnú s platnosťou do 31.1. nasledujúceho roka za 50 eur

365/D - 365 dňovú za 50 eur

Aké zmeny prináša nová diaľničná známka?

Najviac zmenu privítajú vodiči, ktorí si zakúpia auto v priebehu kalendárneho roka. Získajú tak možnosť zakúpiť si ročnú diaľničnú známku bez toho, aby boli kvôli striktne definovanému koncu platnosti ukrátení o pár mesiacov. Pre ostatných sa v podstate nič nemení, keďže pôvodná ročná známka ostáva v platnosti a tí šikovnejší ju dokážu používať dokonca 13 mesiacov.

Jedinou nevýhodou novej diaľničnej známky je to, že tak ako pri poisteniach aj známky budú mať individuálne konce platnosti. Preto si majitelia viacerých áut a zábudliví vodiči musia dať obzvlášť veľký pozor aby nevyrazili na cesty bez toho aby si splnili svoju povinnosť.

Ako získať diaľničnú známku online?

Čím ďalej tým viac úkonov sa presúva na internet. Tak ako uzatváranie poistení, či už je to havarijné alebo povinné zmluvné poistenie, aj nákup diaľničnej známky je oveľa výhodnejší online prostredníctvom stránky Eznamka. Pre aktiváciu je potrebné zadať evidenčné číslo vozidla, pre ktoré chcete známku zakúpiť, váš e-mail a mať po ruke platobnú kartu.

Čo si musíme skontrolovať pred jazdou na diaľnici?

Či už sa vyberieme cestou pôvodnej ročnej známky alebo tej novej je dôležité si jednu z nich zaobstarať od začiatku februára. Rovnako dôležité je skontrolovať všetky povinné doklady a najmä platnosť PZP, ktoré sa tak ako diaľničná známka dá jednoducho overiť a získať online. V prípade, že sa naše PZP blíži ku koncu platnosti alebo už dlhšie uvažujeme nad zmenou, porovnanie PZP online nám môže pomôcť jednoducho túto dilemu vyriešiť.

Čítané: 3266 x