Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Čím sú špecifické a aké sú rozdiely medzi zimnými a letnými pneumatikami?

Datum: 11.02.2021

Prečo ich sezónne meniť? Viete si predstaviť, že používate tie isté pneumatiky na rozpálenej vozovke, ako aj neskôr v zime po neodhrnutých úsekoch od snehu, ďalej na nebezpečnom zľadovatenom povrchu? Jedným z riešení je zakúpiť si celoročné pneumatiky alebo investovať do sezónnych modelov od overených výrobcov.

tlak v pneumatikách

Vodiča nereprezentuje čo najnovší model automobilu, ale vzhľad a celková údržba o auto. Spoľahnúť sa môžeme aj na desiatky rokov ojazdené auto, len treba pred každou jazdou a počas nej mať všetko pod kontrolou. V týchto dňoch zodpovedáte za svoje bezpečie a aj za bezpečie ďalších účastníkov taktiež stavom a kvalitou svojich zimných pneumatík.

Áno, sú to tie s hlbším vzorom dezénu, majú tzv. ostré hrany a zároveň im nechýba opakujúci sa vzor lamiel. Tieto tenké zárezy zachytávajú, naberajú na seba sneh. Ak porovnávame zimné verzus letné pneumatiky, tak práve zimné sú mäkšie a pružnejšie. To platí aj pri porovnávaní zimných s celoročnými. Len tak sú zimné pneumatiky dokonale priľnavé aj pri teplotách pod 7 °C.  Čo ak vystúpi teplota nad 7 °C a nasledujúce obdobie sa bude už len zvyšovať? Pneumatiky zmäknú ešte viac, čím sa skôr opotrebujú, čo zvyšuje riziko kolízií na cestách.

Zo zimných na letné? Prezúvate úplne nové alebo už ojazdené?   

Letné pneumatiky majú celistvejší vzhľad a plytký dezén. Sú vyplnené pružnou zmesou, blok dezénu je oveľa väčší, aby aj týmto prispeli k lepšej priľnavosti na suchých, poprípade mokrých vozovkách. Chcete sa ešte pred sezónou uistiť, či si vyberáte letné pneumatiky podľa odporúčaných kritérií?  

Kde hľadať informácie o kvalitách a testovaní pneumatík?

Dobrou voľbou je porovnávanie podľa siedmich kategórií, pričom štyri z nich sa týkajú jazdných vlastností na rôznych povrchoch a ďalšie hlučnosti, spotreby paliva a miery opotrebovania pri rôznej prevádzke. Aktuálne testy pneumatík vykonávajú a zverejňujú najlepšie motoristické časopisy alebo prestížna inštitúcia ADAC.

Výhodou sú objektívne a veľmi dôveryhodné informácie, ktoré neraz ovplyvňujú nákupné správanie, resp. usmerňujú vás pri rozhodovaní, či kúpiť nové, „preskúšané“ pneumatiky alebo tie oprášené z minulých sezón. Stále vám vŕta hlavou, prečo si nedokážete predĺžiť životnosť pneumatík? Mnohí majú aj o tisícky km viac najazdené a pneumatiky stále držia pokope! Možno viac myslia pri prezúvaní a kontrole stavu na „každú drobnosť“. Zatiaľ čo vy ani len netušíte, aký tlak v pneumatikách dosahujú tie vaše, ostatní majú do detailov naštudované systémy pre kontrolu vzhľadom aj na novú legislatívu. Pretože okrem pneumatík sa pri tom myslí aj na kvalitu tlmičov. Opäť sa v praxi osvedčí, že všetkého veľa škodí. Čo konkrétne?! Do letnej sezóny si povinne naštudovať!

 

Čítané: 3092 x