Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Túto zimu už nezabudnite na…

Datum: 09.10.2019

Jeseň je poslednou príležitosťou na prípravu zásob pred blížiacou sa zimou. A zároveň poslednou možnosťou, keď môže hospodár skontrolovať stav domácnosti a prípadne urobiť posledné nevyhnutné opravy skôr, ako sa babie leto prehupne do jesenných dažďov.

Pre našich predkov znamenala príprava zásob najmä naplnenie pivnice či jamy na zemiaky a naloženie sudov s kapustov. Vtedy sa jednalo o naozajstné veľké drevené kade, podobné tým, v ktorých sa dnes uchováva víno. Ibaže boli na rozdiel od vínnych sudov otočené nastojato a horné čelo týchto sudov neexistovalo. Kapusta sa totiž do sudov tlačila obyčajným stupaním.
Dnešné sudy na kapustu jednak nedosahujú veľkosť tých pôvodných, pretože kapusta už nie je pre nás základnou plodinou ale ani nie sú vyrábané z dreva. Kameninové súdky sa v teste času ukázali ako najlepšie riešenie pre dnešnú bežnú rodinu. Podľa toho, akú veľkú chuť na kapustu máte, si môžete vybrať v súdkoch s objemom 5 až 50 litrov.


Kontola vykurovacích telies môže na jeseň priniesť zaujímavé výsledky. Keďže v súčasnosti je už len málo domácností, ktoré využívajú služby kuchynského sporáka na pevné palivo počas celého roka, môže sa veľmi ľahko stať, že na jeseň je potrebná generálka sporáka na drevo, ktorého šamotová výmurovka medzičasom navlhla a pri podkúrení na jeseň sa poškodila. Vymazať sporák nie je žiadna veda. Najmä nie, ak je v obchode možnosť zakúpiť už namiešanú šamotovú maltu, ktorá vyzerá tak trochu ako cesto na medovníky - ale na vzduchu kruto rýchlo schne.


Kontrola vykurovacieho systému môže priniesť aj iné otázky. Napríklad je treba vymeniť batérie v snímačoch teploty alebo teplomeroch. Aký monočlánok vybrať, závisí v prvom rade od odporúčaní výrobcu. Štandardom sú 1,5 voltové monočlánky v rôznych veľkostných prevedeniach. Od malých AAA (mikrotužkových), cez AA (tužkové) až po C (malý monočlánok) a D (veľký monočlánok).

A potom je tu samozrejme nepreberné množstvo menších gombíkových batérii. Z nich sú najbežnejšie používané alkalické batérie typu LR44 a lítiový monočlánok CR2032. Ale ako sme spomenuli, všetko závisí od odporúčaní výrobcu.

Čítané: 3608 x