Rozšírené hľadanie
Štvrtok 2. Máj 2024 |
meniny má Žigmund

5 tipov, vďaka ktorým ušetríte elektrickú energiu

Datum: 27.10.2021

Ceny energií sa dvíhajú, ale vaše platy bohužiaľ nie. Neostáva vám nič iné, ako sa snažiť ušetriť. Najviac sa dá šetriť na bežnej prevádzke domácnosti. Nemusíte v noci byť po tme alebo prať v rukách. Stačí, keď si osvojíte zopár jednoduchých pravidiel.

5 tipov, vďaka ktorým ušetríte elektrickú energiu

1. Úsporné spotrebiče naozaj usporia

Možno to znie zvláštne, ale ušetriť na elektrine môžete napríklad tak, že zainvestujete. Myslíme tým výmenu starých elektrických spotrebičov za nové. Zistite do akej energetickej triedy patrí vaša práčka, elektrický sporák a ľadnička. V prípade, že ide o triedu B alebo dokonca C, rýchlo spotrebiče vyhoďte a kúpte si také, ktoré majú na štítku uvedenú triedu A. Nedajte sa spliesť, že za písmenom A neuvidíte žiadne pluská. Od roku 2021 musia výrobcovia spotrebičov uvádzať na štítkoch označenia len vo forme písmen.

2. Úsporné žiarovky sa vyplatia

Dokonca aj v bode dva budete musieť pre úsporu energie minúť nejaké to euro navyše. Pozrite sa do všetkých svietidiel, lámp a lustrov. Ak v nich nájdete staré žiarovky, ihneď ich vymeňte za úsporné žiarovky alebo za LED žiarovky. Týmto spôsobom ušetríte dve tretiny výdavkov na svietenie. Zároveň vám úsporné žiarovky vydržia dlhé roky, čo znamená šetrenie na neustálej výmene klasických žiaroviek. Okrem hlavného osvetlenia využívajte tiež doplnkové, napríklad LED pásy, ktoré taktiež šetria elektrinu. Pozor na to, aby ste pri ich inštalácii využili lišty na LED pásy. Lišty zabezpečia chladenie pásov a predĺžia ich životnosť.

3. Šetrite pri praní a varení

Práčku alebo umývačku riadu zapnite až vtedy, keď sú maximálne naplnené. Pri praní môžete ušetriť tiež tak, že znížite teplotu prania a otáčky žmýkania. Ak v práčke nemáte naozaj znečistené oblečenie, je zbytočné prať pri vysokej teplote. Pri varení dokážete usporiť vďaka využívaniu indukčných varičov a obyčajných pokrievok na hrnce. Na dovarenie jedla sporák vypnite a využite zvyškovú teplotu platničky.

4. Pozor na nabíjačky a zapnuté spotrebiče

Nechávate nabíjačku stále zasunutú v zásuvke? To je chyba. Aj samotná nabíjačka bez elektrického zariadenia si berie zo zdroja elektrinu. Navyše je nabíjačka neustále ponechaná v zásuvke veľmi nebezpečná z hľadiska rizika vzniku skratu. Podobne je to so spotrebičmi typu televízor, notebook alebo stereo prehrávač. Nikdy ich nenechávajte v režime pohotovosti, ale ich plne vypnite. Pri práci na počítači dávajte prednosť prenosným zariadeniam pred stolovým počítačom.

5. Využívajte nočné tarify

Zistite si u svojho dodávateľa elektrickej energie ceny taríf. Niektorí dodávatelia poskytujú zvýhodnené ceny elektriny počas nočných hodín. Možno si poviete, že v noci aj tak spíte. Počas noci však môžete vďaka odloženému štartu zapnúť práčku, pekárničku alebo bojler.

 

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/light-bulb-whit-calculator-coins-141144247

Čítané: 3129 x