Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Medvedie labky trochu inak

Datum: 29.11.2011

Vianočné pečenie trochu inak

Tešíte sa na Vianoce? Niet divu, veď sú to sviatky, kedy môžete stráviť spoločné chvíle s rodinou. Ale môžete ich tiež potešiť. A to nielen darčekmi, ale aj chutným domácim pečivom ako sú medvedie labky alebo aj inými koláčikmi. Viete, ako na nich?

Domáce je to naj

Ak sa rozhodnete pre domáce pečenie, zvážte, čo vlastne by ste radi napiekli a koľko času vám to asi zaberie – každý koláč či pečivo si vyžaduje iný čas na prípravu a následnú fázu „státia“ v ľadničke, či špajze.

Máte chuť na klasické vianočné pečivo? Recepty môžete čerpať z rôznych zdrojov – internet, kuchárske knihy, suseda, alebo vaša babička. Pamätajte ale, že nie vždy to bude chutiť presne ako od mamičky! Môžete trochu popustiť fantáziu a nechať sa viesť vlastnou chuťou – niekto to má rád sladšie, iný zase menej.

Sladká chuť ovocia
V mnohých vianočných receptoch nájdeme sušenéovocie. To si zachováva až 80 percentný podiel výživných látok, ale pozor, je oveľa bohatšie na energiu. Pozor na kandizované kúsky ovocia, vďaka nim budú vaše dezerty zbytočne presladené, pri kúpe si teda vyberajte neprisládzané sušené ovocie.

Ovocie nepotrebujete na azda najtypickejšie koláčiky zimy, medvedie labky. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a ktorú má každý rád. Ich príprava nie je najrýchlejšia, ale záverečné zdobenie, namáčanie do čokolády si môžete uľahčiť pomocou čokoládovej polevy zo sáčku.

Čo namiesto cukru? 
Máte radi sladké ale obávate sa o postavu? Nevešajte hlavu! Vo väčšine receptov na vianočné koláče sa dá biely rafnovaný cukor bez problémov nahradiť medom. Okrem neho sa vám hodí trstinový cukor, sušená trstinová šťava, melasa, sirup z agáve, javorový či ďatlový sirup, jačmenný, kukuričný alebo ryžový slad.z

Spomienky na leto ?

Čo tak spomienka na horúce leto? Pre zimné obdobie tak trochu netradičná domáca zmrzlina určite poteší – najmä, ak si ju pripravíte sami doma, podľa vašej chuti.

Čítané: 1298 x