Rozšírené hľadanie
Piatok 17. Máj 2024 |
meniny má Gizela

2010 - Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu aj na Bratislavskom undergroundovom majálese

Datum: 21.05.2010

Bratislava, 21. mája 2010 – Zajtra, 22. mája, sa uskutoční druhý ročník festivalu Bratislavský Undergroundový Majáles BUM 2010 a Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu (ER 2010) bude pri tom. Organizátori podujatia vyšli ER 2010 v ústrety a rozhodli sa podporiť myšlienku boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu.

Na dvoch pódiách sa predstaví 11 hudobných skupín, medzi nimi aj legendy českej undergroundovej scény Plastic People Of The Universe, ktorí budú krstiť svoj nový album. Z ďalších kapiel sa predstavia, napríklad Karpatské chrbáty, Hudba z Marsu, Slobodná Európa, Visací zámek, Chiki liki tu-a a mnohé ďalšie. Viac informácií nájdete na stránke: www.bum.eu.sk.

 

Na pódiu sa zo svojou kapelou predstaví aj hudobníčka, herečka a ambasádorka projektu ER 2010 Dorota Nvotová. Dorota žije striedavo v Bratislave a v Nepále, kde je projektovou manažérkou sirotinca Happy Home. Tento rok sa stala jednou z oficiálnych tvárí ER 2010. Na otázku, prečo by sme mali všetci podporiť ER 2010, odpovedá: „Sebeckosť, do akej naša civilizácia dospela, nie je nemenným faktom. Troška snahy, trochu svedomia, a pevnej vôle ustáť to a svet môže byť iný. Ak sa Európskemu roku podarí otvoriť pár očí, budem považovať svoju misiu za zmysluplnú. Nemyslím si že sa týmto svet zmení na raj, ale možno sa pár ľudí vďaka tomu dostane z pekla.“ So sebevlastným zanietením pokračuje: „Stala som sa ambasádorkou preto, aby som to, čo tak či tak považujem za svoju morálnu povinnosť mohla dosiahnuť vo väčšej miere a s väčším úspechom. Ak sa konečne niekto zaujíma o tých, čo sú v núdzi, treba sa do toho obuť.“

 

Cieľom ER 2010 je zvýšiť povedomie o otázkach spojených s chudobou a sociálnym vylúčením u rozhodujúcich aktérov, ako aj u širokej verejnosti. Cieľom pripravených projektov, iniciatív a kampaní je taktiež mobilizovať a motivovať k účasti každého Európana na konkrétnych krokoch, ktoré budú smerovať k odstráneniu chudoby. V súčasnosti, takmer 80 miliónov Európanov (teda 17 % obyvateľov EÚ) žije pod hranicou chudoby. Za ľudí žijúcich v chudobe EÚ považuje tých, ktorí si musia vystačiť s príjmom nižším ako je 60 % priemerného národného príjmu domácnosti členskej krajiny.

 

Činnosti v rámci Európskeho roka sú vo veľkej miere decentralizované a každá z 29 zúčastnených krajín (27 členských štátov EÚ a Nórsko a Island) si vytvorila svoj národný program. Na informačné kampane na úrovni EÚ a na vnútroštátnej úrovni a na stovky národných projektov súvisiacich s rozličnými prioritami jednotlivých krajín je vyčlenený rozpočet vo výške 17 miliónov EUR.

 

Komunikačná kampaň Európskej komisie na podporu ER 2010 na Slovensku

Súčasťou tejto komunikačnej kampane je novinárska súťaž, umelecká iniciatíva a „týždne pozornosti“, ktoré sa organizujú na celoeurópskej, ako aj celoslovenskej úrovni. Komunikačná kampaň sa svojimi odkazmi priebežne pripája aj k 10 národným podujatiam. Európsky rok podporujú aj tzv. národní ambasádori - osobnosti verejného života, odborníci na tému chudoby a sociálneho vylúčenia, rovnako tak ľudia s touto skúsenosťou z ich osobného života.

 

Národní korešpondenti informačnej kampane EY2010 Európskej komisie:

 

Antónia Paričiová, Seesame Communication Experts, pariciova@seesame.com +421 903 727 560

Viktor Škulec, Seesame Communication Experts, skulec@seesame.com, +421 917 654 602

 

Čítané: 1232 x