Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav
SR, Vysoké Tatry – Sliezsky dom

29.02.2024 05:30 V dnešnom článku sa presunieme do zasnežených Vysokých Tatier, aby sme absolvovali nenáročný zimný výstup k známemu horskému hotelu vo Velickej doline, ktorý je ideálnym východiskovým bodom pre výstup na najvyšší vrchol Slovenska - majestátny Gerlachovský štít.

ČR, Harrachov – unikátne múzeá

29.02.2024 05:30 Horské mestečko Harrachov nachádzajúce sa na pomedzí česko-poľských hraníc a obklopené najvyšším pohorím krajiny – Krkonošmi ponúka vskutku mnoho turistických atrakcií. Či už je to  lyžiarske stredisko aj s technickými pamiatkami v podobe skokanských mostíkov alebo tradičná i sakrálna architektúra, prechádzku jeho uličkami môžeme len vrelo odporučiť. Zastaviť by ste sa isto mali aj v lyžiarskom múzeu, ktoré ponúka k videniu nielen lyže z viac ako 18 krajín sveta, ale aj nespočetné množstvo s lyžovaním súvisiacich exponátov. Akousi povinnou zastávkou musí byť aj sklárske múzeum poskytujúce pohľad na vyše 120 ročnú tradíciu spracovania skla, ako aj rozsiahlu zbierku sklárskych produktov. Návštevu tohto malebného kúta Českej republiky môžete ukončiť v miestnom minipivovare.      Text: Oskár Mažgút Foto: HIK, o.z.

Plinko: Ako Vyhrať Viac vo Vašej Obľúbenej Hre z Televízie

29.02.2024 05:30 Ak ste fanúšikom zábavných programov a hazardných hier v televízii, určite už poznáte jednu z najpopulárnejších hier všetkých čias – Plinko. Nie je to len hra, je to legenda, ktorú mnohí poznajú z kultového televízneho programu "The Price is Right" v USA.

SR: Malé Karpaty – potulky zimnou prírodou Karpát

29.02.2024 05:30 Malé Karpaty sú nevysokým pohorím ležiacim v západnej časti Slovenska, ktoré netreba nejako zvlášť predstavovať. Turistiku v tomto malebnom kúte Slovenska obľubujú najmä obyvatelia priľahlých regiónov, obzvlášť pre Bratislavčanov sú Malé Karpaty najbližším a najrýchlejšie dostupným horstvom, kde sa možno bez obmedzení a počas celého roka venovať ľahkým prechádzkam v prírode či celodennej turistike. Toto pohorie má svoje nezameniteľné čaro aj počas zimy. Biela zasnežená malokarpatská krajina láka priaznivcov zimných outdoorových aktivít na bežkovanie, ako aj na pešiu turistiku s možnosťou výstupov na významné vrchy Malých Karpát, z ktorých vrcholov sa núkajú prekrásne výhľady na okolité vrchy, údolia a nekonečné roviny Záhorskej a Podunajskej nížiny. Podmanivé a okúzľujúce výhľady sú hlavne z vrcholov Skalnatej , Vápennej , Vysokej , Čiernej skaly , či Devínskej Kobyly .   Text a foto: Radoslav Biskupič

SR, Brodzany - Kaštieľ, park a múzeum literárneho velikána

29.02.2024 05:30 Na ľavej strane údolia rieky Nitry a okraji Nitrianskej pahorkatiny i pohoria Tribeč sa rozprestierajú Brodzany. Táto dedinka s bezmála 900 obyvateľmi je úzko spätá so starým šľachtickým rodom Brogyányiovcov. K videniu ponúka nádherný renesančný kaštieľ s anglickým parkom.   Text, foto a video: Pavol Jemala Hudba: Pixabay.com; Blessed Main - 120698

SR, Jalovec – na lyžiach ku Chate pod Náružím

28.02.2024 00:01 Dnes vás zavedieme na Liptov, presnejšie na okraj obce Jalovec, ktorá leží necelých 10 kilometrov severne od Liptovského Mikuláša. Naším východiskovým bodom bude rekreačné stredisko Bobrovecká Vápenica, kde je možnosť bezplatného parkovania.

SR: Jesenné splavovanie Dunajca

28.02.2024 00:01 Pokiaľ plánujete na jesenné obdobie rodinné výlety, určite navštívte aj oblasť Pienin, presnejšie malebnú obec Červený Kláštor. Okrem prechádzky po pamiatkach tu zažijete aj jedno úžasné dobrodružstvo v podobe splavu rieky nazývanej Dunajec. Goralský pltnici vás prevedú vskutku nádhernou tiesňavou obklopenou vysokými skalami, pestrofarebnou zeleňou a kľukatiacimi meandrami.   Text: Oskár Mažgút Foto: Jozef Dovičin

ČR, Brdy: Kam na bežky?

27.02.2024 03:45 Nebojte sa do Bŕd vyraziť aj v zime, tunajšia krajina je totiž krásna v každom ročnom období.

SR, Nitriansky kraj – región geotermálnych prameňov I.

26.02.2024 17:45 Na juhozápadnom Slovensku sa rozprestiera Nitriansky kraj, ktorého prirodzenú hranicu s Maďarskom tvorí rieka Dunaj. Tento kraj patrí k najteplejším a zároveň aj k najsuchším oblastiam u nás. V dejinách mu patrí významné miesto, nakoľko jeho metropola – starobylá Nitra zohrala významnú úlohu pri formovaní slovenského národa, jeho kultúry a vzdelanosti.

Fínsko: Perly Botnického zálivu – ostrovy na juhozápade a mesto Uusikaupunki

25.02.2024 02:30 Fínske národné parky považujú milovníci prírody za jedny z najkrajších na svete. Na juhozápade krajiny tisícich jazier sa v Baltskom mori nachádza veľké množstvo ostrovčekov, ktoré sa môžu pýšiť takmer nedotknutou severskou prírodou.

Austrália, Devils Marbles – posvätné kamene

24.02.2024 06:45 V hornatom strede Austrálie môžete navštíviť tajomné zoskupenie kameňov. Austrálčania ho pomenovali Devils Marbles alebo Diablove guľôčky. Podľa aborigénskych legiend to ale sú vajcia Dúhového hada. Na ceste z Alice Springs smerom na sever sa vedľa vás objavia úplne nečakane . Tieto nezvyklé útvary nájdete v chránenej rezervácii Karlu Karlu, ktorá má celkovú rozlohu 1802 hektárov.

Brazília, Rio de Janeiro – divoký karneval a krásne pláže II.

23.02.2024 00:45 Mesto je rozdelené do niekoľko štvrtí, my v centre prechádzame tie najznámejšie a ľahko dostupné metrom či autobusom. Botofago a Flamengo boli prvými oblasťami v južnej zóne, ktoré boli obývané rezidentmi. Botofago bolo pomenované podľa jedného z prvých obyvateľov João Pereira de Souza Botafogo. Nachádza sa tu mnoho múzeí, divadiel a kín, ale tiež pestrý nočný život. Štvrť Flamengo je naproti tomu pokojnejšia s veľkými koloniálnymi a bytovými domami.

Vietnam: Da Lat – jar po celý rok

23.02.2024 00:45 Poznáte vietnamské mesto, ktoré sa nazýva „mesto večnej jari“? Je to turistami a vietnamskými novomanželmi obľúbený Da Lat. V celej jeho oblasti sa pestujú kvetiny, zelenina i káva a aj v januári tu kúpite čerstvé jahody. Už na prvý pohľad je tu vidieť vplyv francúzskych kolonialistov – budete sa tu prechádzať pomedzi vily z 20. rokov minulého storočia, honosné hotely i krásnou záhradou. Keď tu už budete, požičajte si motorku a choďte sa pozrieť na slávny vodopád Elephant waterfall, do manufaktúry, kde sa vyrába hodváb, alebo navštívte podivný, avšak obľúbený Crazy House.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Kai Engel

SR: Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2024!

23.02.2024 00:45 Portál Infoglobe vám praje krásne vianočné sviatky, veľa šťastia, lásky a splnených želaní v novom roku 2024 ;-)

SR, Galmus: zamrznutá Šikľavá skala

23.02.2024 00:45 Dnes vás zavedieme do menej známej oblasti nazývanej Galmus, ktorá sa rozprestiera na severe Volovských vrchov len kúsok od Krompách. Nachádza  sa tu totiž prírodný vápencovo-zlepencový unikát nesúci meno Šikľavá skala. Tento skalný útvar vnikol erozívnou činnosťou rieky, ktorá vytvorila dlhý skalný previs s vodopádom doplneným o skalné bralá, úzke jaskyne a iné krasové útvary. V zimnom období zamŕza a vytvára neskutočne obrovské cencúle, ktoré si môžete pozrieť  prostredníctvom nášho videa, ktoré zachytáva jej nevídanú zimnú krásu.   Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin Hudba: In Albany New York - The 126ers