Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav
Nórsko, Trollstigen – cestou za kráľom trollov

31.03.2024 04:01 Na našich potulkách Škandináviou sme naposledy navštívili tretie najväčšie nórske mesto – Trondheim. Dnes sa presunieme do mesta Dombas a následne budeme pokračovať k Trollskej ceste nazývanej Trollstigen.

Austrália, Kata Tjuta – mnoho hláv

30.03.2024 05:30 Skalný útvar Kata Tjuta leží asi 50 kilometrov západne od Uluru. Obe miesta spadajú pod jeden národný park, a tak majú jednotnú vstupenku. Austrálsky názov pre toto zoskupenie kameňov je The Olgas – podľa jednej zo skál, ktorá sa volá Mount Olga. Cestou sa nám opäť v celej svojej kráse ukazuje aj Uluru. Kata Tjuta je zoskupenie 36 skál, z ktorých najvyššia dosahuje výšku 546 metrov a jej vrchol sa tak nachádza vo výške 1066 m n. m. Oproti Uluru, ktorého vrchol dosahuje 863 m n. m., je teda vyšší.

Šport ako jeden z hlavných faktorov dlhovekosti

29.03.2024 18:45 Šport a fyzická aktivita majú významný vplyv na naše zdravie a dlhovekosť. Mnohí športovci a odborníci zdôrazňujú dôležitosť pravidelného cvičenia a zdravého životného štýlu na podporu dlhšieho a kvalitnejšieho života. V kontexte športu a dlhovekosti existujú rôzne faktory, ktoré ovplyvňujú našu fyzickú i duševnú kondíciu a kvalitu života. Okrem tradičných foriem cvičenia sa objavujú aj nové trendy a prístupy. Ak vás táto téma zaujíma, čítajte ďalej.

Argentína, Patagónia – Ruta 40, prvá časť

29.03.2024 08:01 Patagónia je jedinečné miesto, ktoré nezažijete nikde inde, len na juhu Južnej Ameriky. Je to obrovský múr na západe v podobe Ánd, modré more na východe v podobe Atlantického oceánu, krajina borovíc a jazier a tiež obrovská plošina v centrálnej časti. To všetko je zakončené Ohňovou zemou a mestom Ushuaia, doslova koncom sveta.

SR, Marianka: Krížová cesta - VIDEO

29.03.2024 08:01 Na Veľký piatok si kresťania pripomínajú deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista. V rímskokatolíckych chrámoch sa ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha.

SR, Dechtice – kostol a kláštor uprostred hôr

29.03.2024 08:01 Dnes zavítame približne 3 kilometre od obce Dechtice, do prírodnej rezervácie Katarínka, ktorá sa rozprestiera v náruči malokarpatských hôr. Našim cieľom bude súbor zaniknutých stavieb františkánskeho kostola so zachovanými prvkami múrov a kostolnej veže zo 17. storočia - Kostol a kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej. Cestou nevynecháme ani pohľad na dnes už nefungujúci technický unikát malokarpatskú lesnú úzkorozchodnú železnicu. Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin

Čile: Veľkonočný ostrov - tajomný raj

28.03.2024 01:30 Veľkonočný ostrov, známy hlavne vďaka svojim kamenným sochám, leží 3220 kilometrov juhozápadne od Galapágskych ostrovov a 3600 kilometrov západne od Valparasio v Čile, v zemi, ktorá Veľkonočný ostrov v roku 1888 anektovala. Z Čile sa dá dopraviť na ostrov letecky.

Dotyk jari vašimi očami I.

28.03.2024 01:30 Tohtoročná zima nám nadelila mnoho snežných radovánok, avšak jar už klope na dvere. Pomaly, ale iste sa tráva zazelená, stromom sa prinavrátia listy, ľudia zhodia hrubé kabáty a všade navôkol bude prekypovať nový život. Takto znela anotácia jednej z našich jarných fotosúťaží. Zaslali ste nám množstvo krásnych fotografií, ktorých prvý výber vám prinášame prostredníctvom dnešnej fotogalérie.   Text: redakcia Foto: Leon Martinez Ricardo , pri fotografiách

SR: Veselá Veľká noc

27.03.2024 15:00 Portál Infoglobe vám s láskou a prianím všetkého najlepšieho želá tie najkrajšie veľkonočné dni. Nech vám Veľká noc prinesie veľa radosti, šťastia, zdravia, pokoja i splnených cestovateľských túžob.

Veľká noc - oslava života

27.03.2024 04:15 Na obdobie Veľkej noci sa teší azda každý z nás, či už z dôvodu oddychu, zábavy alebo z duchovného hľadiska. Dnešná spoločnosť si spája tieto sviatky najmä s takzvanou „šibačkou a oblievačkou“, kedy sa z našich príbytkov každoročne ozýva výskot dievčat skrývajúc sa pred šibalskými kúpačmi. Pre kresťanov je zas Veľká noc alebo Pascha to najvýznamnejšie obdobie z cirkevného roka.

ČR: Rokycany – neprávom opomínané mesto

27.03.2024 04:15 Aj napriek svojej polohe a dlhej histórii sú Rokycany turistami často opomínané. Mesto a okolie je ale skvelým miestom pre jednodenný výlet. Lákadlom môže byť napríklad Vojenské múzeum na demarkačnej línii – najväčšie neštátne múzeum venované vojenstvu v ČR alebo chrám Panny Márie Snežnej. Námestiu dominuje rokoková radnica s vežou a hodinami a okolo môžete vidieť zachované barokové meštianske domy, ktoré dotvárajú atmosféru mesta. V neďalekom okolí sa môžete vydať do funkčného vodného hámru v Dobřive alebo na rokokový pútnický kostolík Navštívenia Panny Márie na pahorku nad obcou Litohlavy. Poďte sa s nami prejsť mestom.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: freemusicarchive

Kultúrne leto sa blíži

26.03.2024 17:00 Ani v najnáročnejších časoch Bardejovské kúpele, a.s. nezabúdali na svojich klientov a ich kultúrne vyžitie. Podarilo sa im overené tradície zachovať a aj v roku 2024 si naplánovali usporiadanie svojich nosných podujatí: Požehnanie minerálnych prameňov, promenádne koncerty, Bardejovské kúpeľné dni, výstavy kvetov, Alžbetínsky deň, Kúpeľnú dychovku a Hornošarišský vínny festival. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

Dokedy vydrží Vincentka?

26.03.2024 17:00 Vincentka vydržala v podzemí Luhačovíc ako zbytková morská voda od treťohôr desiatky miliónov rokov. Je predpoklad, že pri šetrnom čerpaní v súlade s normou, sa zásoby tak skoro nevyčerpajú a ešte stovky rokov bude spoľahlivo navracať zdravie a posilňovať imunitu ďalším generáciám.

Zagorovej hity opäť roztancujú Slovensko. V máji ku nám znova prichádza muzikál Biograf Láska

26.03.2024 17:00 Jeden z najlepších muzikálov na českej scéne sa vracia na Slovensko. Biograf Láska prináša nestarnúce hity Hanky Zagorovej, ktoré ocenia nielen jej fanúšikovia. Svoju premiéru u nás zažil v marci a u divákov mal od prvého momentu obrovský úspech. Mnohých preto istotne poteší informácia, že už v máji sa toto fantastické predstavenie opäť vracia do Bratislavy.

Poznajte históriu a súčasnosť Nových Zámkov prostredníctvom jedinečnej mapy

26.03.2024 17:00 Mesto Nové Zámky sú známe predovšetkým vďaka svojmu bohatému kultúrnemu dedičstvu a prírodným krásam, ktoré ponúkajú obyvateľom aj návštevníkom. Novinka, porovnávacia mapa súčasných a historických Nových Zámkov a ich okolia, vytvára jedinečnú príležitosť vidieť, ako sa územie zmenilo v priebehu času.