Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia
Rozšírením EÚ v roku 2004 skončila železná opona na smetisku dejín, tvrdí Steinmeier

30.04.2024 17:45 PRAHA - Prijatie desiatich štátov do EÚ v roku 2004 znamenalo odsunutie železnej opony na smetisko dejín. Aj vtedy však boli obavy, či výzvy spojené s tak veľkým rozšírením Únia zvládne. Na konferencii "20 rokov Česka v EÚ" na Pražskom hrade to v utorok povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Európska komisia preveruje zaobchádzanie spoločnosti Meta s politickou reklamou

30.04.2024 17:45 BRUSEL - Európska komisia v utorok oznámila, že spustila vyšetrovanie spoločnosti Meta pre jej zaobchádzanie s politickou reklamou na svojich platformách Facebook a Instagram pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu . Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Obrovská rana osudu! Francis Ngannou stratil milovaného syna: Bezmocný odkaz…

30.04.2024 17:45 Neexistuje väčšia bolesť ako smrť vlastného dieťaťa. Túto stratu možno označiť ako stelesnenie nespravodlivosti. S odchodom potomka zomiera aj veľká časť rodiča. Krutú ranu osudu v týchto dňoch prežíva elitný svetový zápasník Francis Ngannou. Kamerunčan prišiel o pätnásťmesačného syna Kobeho.

Maďarský parlament schválil projekt Mini-Dubaj na opustenej stanici v Budapešti

30.04.2024 17:45 BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v utorok schválil návrh zákona o spolupráci s vládou Spojených arabských emirátov . Jej súčasťou je tiež investícia na území čiastočne opustenej železničnej stanice Rákosrendező známa ako Mini-Dubaj. S odvolaním sa na server hang.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Vystúpi Poľsko z Európskej únie? Polexit je absolútne nereálny, tvrdia experti

30.04.2024 17:45 VARŠAVA - Šance na vystúpenie Poľska z Európskej únie sú veľmi malé. V utorok to uviedli poľskí odborníci krátko pred oslavami 20. výročia vstupu krajiny do EÚ, informuje agentúra PAP.

Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku

30.04.2024 17:45 PRAHA - Česká vláda v utorok schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 percent priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. V utorok to oznámil český minister práce a sociálnych vecí Marian Jurečka, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Diagnostikovali mu rakovinu: Kráľ Karol III. sa už vrátil k verejným povinnostiam

30.04.2024 17:45 LONDÝN - Britský kráľ Karol III. sa v utorok vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne. Informuje agentúra AP a AFP.

Dubaj začína s výstavbou nového letiskového terminálu, bude najväčší na svete!

30.04.2024 17:45 Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete. Náklady na projekt sa odhadujú na takmer 35 miliárd USD . TASR o tom informuje na základe správ AP a AFP.

Česko sprísni bezpečnostné opatrenia: Čo je dôvodom?

30.04.2024 17:45 PRAHA - Česko od utorka do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. V utorok to po rokovaní vlády oznámil český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa v Prahe.

V medzinárodných vzťahoch existujú čiary: Ekvádor ich však prekročil

30.04.2024 17:45 HAAG - Ekvádorské orgány "prekročili čiaru", keď začiatkom apríla pri zásahu na mexickom veľvyslanectve v Quite zadržali bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa. Vyhlásil to v utorok zástupca Mexika na pôde Medzinárodného súdneho dvora v Haagu a označil to za nebezpečný precedens v medzinárodných diplomatických vzťahoch. Informuje agentúra AFP.

Úrady v Turecku na 1. mája neumožnia zhromaždenia na námestí Taksim v Istanbule

30.04.2024 17:45 ISTANBUL - Turecká polícia v utorok uzavrela námestie Taksim v centre Istanbulu, aby takto zabránila akémukoľvek zhromaždeniu, ktoré sa tam 1. mája zvykli konať.

Čistky pred letnými olympijskými hrami? Polícia v Paríži vysťahovala migrantov z tábora

30.04.2024 17:45 PARÍŽ - Polícia v utorok vysťahovala migrantov z dočasného stanového tábora neďaleko radnice v Paríži. Ľudskoprávne skupiny takéto kroky označujú za čistky pred letnými olympijskými hrami, informuje agentúra AP.

Srbský parlament bude v stredu hlasovať o dôvere novej vláde

30.04.2024 17:45 BELEHRAD - Nová srbská vláda sa v stredu bude uchádzať o dôveru parlamentu. Premiér a členovia jeho kabinetu následne zložia slávnostný sľub, píše správa agentúry Tanjug.

Amsterdam dáva turistom šokujúci test: Chceli by ste si kúpiť kokaín?

30.04.2024 17:45 Amsterdam v priebehu rokov vyskúšal rôzne spôsoby, ako potlačiť nepríjemný cestovný ruch, od odstrašujúcej kampane zameranej na turistov vyhľadávajúcich alkohol, drogy a sex, cez zákaz fajčenia marihuany na verejnosti v centre metropoly až po zatváraciu dobu barov o druhej ráno. Teraz sa rozhodol pre nový prístup, a to s využitím online kvízu, ktorého cieľom je odradiť tých, ktorí chcú navštíviť historické mesto kvôli niečomu inému ako tulipánom a karamelovým vafliam, napísal denník The Guardian.

Členstvo v EÚ a NATO je základom slobody, prosperity a bezpečnosti Česka, tvrdí Petr Pavel

30.04.2024 17:45 PRAHA - Členstvo v EÚ a NATO je nespochybniteľným základom slobody, prosperity a bezpečnosti ČR. Jeho najväčším prínosom je, že krajina výzvam nečelí sama. Na konferencii "20 rokov Česka v EÚ" na Pražskom hrade to v utorok povedal český prezident Petr Pavel. Opäť vyzdvihol dôležitosť eura.

Následujúci mesiac