Rozšírené hľadanie
Nedeľa 5. Máj 2024 |
meniny má Lesana

Viete, ako sa chovať pri stretnutí s diviakom, medveďom a jeleňom?

Datum: 19.10.2022

Počas pobytu v prírode nasávame pokoj, užívame si pohyb na čerstvom vzduchu a prevetráme si hlavu. Niekedy sa však môže stať, že našu idylku narušia divoké zvieratá.

Viete, ako sa chovať pri stretnutí s diviakom, medveďom a jeleňom

Zajacov a líšok sa báť nemusíte, ale čo robiť, keď stretnete diviaka, medveďa alebo jeleňa? Vziať nohy na ramená nie vždy pomôže.

K prírode sa chovajte s rešpektom

Človek nie je pánom tvorstva a v prírode je len malou bezvýznamnou postavičkou. Túto vetu si opakujte počas každého pobytu v lese. Ak v lese táboríte, nikdy nenechávajte voľne položené jedlo, ktoré by mohlo prilákať zver. Ak ste v lese len na túre, vždy sa pohybujte v skupinách. Buďte pripravení na všetky situácie, noste turistické topánky a vhodné oblečenie. Pánska a dámska turistická obuv vám pri vzďaľovaní sa od miesta pobytu divokej zveri môže zachrániť život. Nikdy však neutekajte, ale pomaly ustupujte. Pozor na očný kontakt so zvieraťom, ktorý považuje za výzvu k útoku. Každé zviera sa však pri stretnutí s človekom chová inak, a preto vám prinášame zopár tipov, čo robiť, keď sa dostanete do blízkosti diviaka, medveďa a jeleňa.

Stretnutie s diviakom

Diviakov je v našich lesoch síce veľa, ale ide o plaché zvieratá, ktoré sa k vám nesnažia dostať. Môže sa však stať, že idete proti smeru vetra a diviak necíti váš pach, takže neutečie a vy sa s ním stretnete. V takejto situácii využite tieto rady:

  • Pomaly ustupujte, a ak ste šikovní, tak vylezte na najbližší strom.
  • Ak ste už veľmi blízko diviaka, chráňte si strednú časť tela, napríklad ruksakom, a snažte sa zviera odohnať konárom.

Stretnutie s medveďom

Medvede útočia hlavne v dobe, kedy sú bez potravy alebo v čase, keď majú mláďatá. Ak sa nachádzate na území častého výskytu medveďov, tak sa snažte počas túry robiť mierny hluk. Nemusíte celý čas spievať - priviažte si na ruksak zvonček. Medveď vás bude počuť a utečie. V prípade, že sa s medveďom stretnete, chovajte sa takto:

  • Medvede sú rýchle, neutečiete im ani v prípade, že vaša turistická obuv je v top stave.
  • Ak je medveď veľmi blízko, pokojne stojte s rukami vystretými nad hlavu, prihovárajte sa mu pevným hlasom.
  • Pri útoku medveďa si ľahnite na zem, schúľte sa, zakryjte si hlavu ruksakom a pomaly dýchajte.

Stretnutie s jeleňom

Napadnutie jeleňom nie je tak časté ako pri medveďoch alebo diviakoch. Ide o plachú zver, ktorá na človeka zaútočí len v prípade bránenia mláďat. Preto je najlepšou radou jelene nepozorovať, ale odísť z ich blízkosti. Zdá sa vám, že sa jeleň chystá zaútočiť? Robte toto:

  • Jelene ako plaché zveri dobre odplašíte pomocou mávania vetvou, bundou alebo ruksakom.
  • V bezpečí budete na strome alebo za stromom, kde sa jeleň s parohami nedostane.

 

 

 

Čítané: 3087 x