Rozšírené hľadanie
Utorok 7. Máj 2024 |
meniny má Monika

5 vlastností matracov pre seniorov

Datum: 01.07.2023

Vyberáte matrace pre starých rodičov? Matrace pre seniorov musia spĺňať kritéria odlišné ako pre zdravých, mladých ľudí. Väčšina seniorov trávi v posteli nielen noc, ale radi si poležia aj cez deň.

5 vlastností matracov pre seniorov

Znamená to, že výber seniorského matraca je naozaj dôležitý. Ktorých 5 vlastností by mal matrac pre seniorov spĺňať?

1. Tvrdosť matraca

Výber matraca podľa tuhosti podriaďte veku i váhe ležiaceho. Ľudia s nadváhou by nemali spávať na príliš mäkkom matraci, ktorý sa pod váhou deformuje. Na druhej strane starší ľudia preferujú mäkšie matrace kvôli tlaku na kĺby. Ak neviete tvrdosť matrac odhadnúť, kúpte matrac obojstranný. Pre seniorov sú ideálne matrace so zónovaním a ortopedickými vlastnosťami. Z ponuky materasso postele a matrace si zaručene vyberiete.

2. Výška matraca

Posteľ i matrac pre seniorov by mali byť vyššie. Vyššie položená posteľ je pre nich dostupnejšia. Lepšie sa im vstáva a tiež ľahne. Výška matraca sa dá ovplyvniť dodatočne. Ak sa seniorovi horšie vstáva, dokúpte do lôžka vrchný matrac tzv. topper. Vrchný matrac dokáže zvýšiť hrúbku matraca, zmeniť jeho tuhosť a pozitívne vplýva na vyššiu hygienu v posteli. Postele 180 x 200 sú pre manželské páry ideálne.

3. Materiál matraca

Od materiálu matraca závisia jeho ortopedické vlastnosti. Veľa starších ľudí trpí bolesťami pohybového aparátu. Matrace, ktoré sa vedia prispôsobiť zakriveniam tela sú pre seniorov najlepšou voľbou. Tejto vlastnosti najviac vyhovujú matrace vyrobené z pamäťovej peny. Pamäťová pena je vhodná aj z dôvodu, že bráni usádzaniu prachu, vlhkosti a roztočov vo svojej štruktúre.

4. Polohovanie matraca

Matrac resp. lôžko dokážete polohovať vďaka roštu. Výber roštu je dôležitý aj z dôvodu, že dokáže zvýšiť pružnosť matraca a vplýva na cirkuláciu vzduchu. Z tohto hľadiska sa odporúča k matracu dokúpiť lamelový rošt s možnosťami polohovania. Lamely odvetrávajú matrac a polohovanie je pre seniorov pohodlné. Môžu si v posteli čítať, pozerať v nej televízor alebo uľaviť boľavým nohám. Pre zvýšenie komfortu odporúčame investovať do polohovateľného roštu s elektronickým ovládaním.

5. Hygiena matraca

Hygienu matraca dokážete zvýšiť pomocou poťahu, ktorý je možné stiahnuť a oprať v práčke. Pomôže tiež už spomínaný vrchný matrac. Pre seniorov s inkontinenciou je nutné dokúpiť chránič matraca, ktorý je pogumovaný.

 

 

Čítané: 2637 x