Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Túžite po preukaze kapitána lode? Toto všetko vás čaká

Datum: 07.07.2023

Snom mnohých mužov je vlastniť jachtu a brázdiť moria. Tento sen sa môže zmeniť na realitu, keď absolvujete kurz s názvom veliteľ rekreačného námorného plavidla.

Túžite po preukaze kapitána lode

Čo všetko vás počas kurzu čaká a koľko vás vyjde vydanie preukazu?

Na plavbu po jazere kapitánsky preukaz nepotrebujete

Ak chcete v lete kormidlovať menší čln alebo jachtu na vodných tokoch, ktoré sa nachádzajú vo vnútrozemí, kapitánsky preukaz nepotrebujete. Preukaz veliteľa námorného rekreačného plavidla je nutné vlastniť len v prípade, že vás lákajú morské vlny. Na riadenie člnu, jachty a lode vo vnútrozemí si urobte kurz vodca malého plavidla. Vyjde vás približne na 350 € a na jeho absolvovanie si vyčleňte jeden víkend.

Začnite s kategóriou C

Nájsť agentúru, v ktorej sa dá kapitánsky preukaz získať je rovnako ľahké ako kúpiť lode na predaj. Na internete nájdete niekoľko ponúk. Kurz je rozdelený do kategórií. Ak sa budete plaviť len pri pobreží, stačí vám kategória C. Táto kategória vás oprávňuje kormidlovať loď do dĺžky 24 m a do vzdialenosti 12 námorných míľ od pobrežia. Ako začiatočník, získajte prax na kratších plavbách a časom môžete získať vyššie kategórie.

Kapitánsky kurz nie je drahý, ale...

Samotný kurz pre kapitánov lode stojí približne toľko, ako kurz vodca malého plavidla. Pozor na to, že ku kurzu si musíte prirátať dodatočné výdavky za kurz rádiotelefonistu, kolky za získanie preukazov, lekárske potvrdenie a potvrdenie o získaní praxe. Prax je možné získať na slovenských tokoch, ale lepšie je nadobudnúť skúsenosti počas plavby na mori. Prax na mori v dĺžke 7 dní stojí okolo 800 €. V závere sa cene kurzu vyšplhá na sumu vyššiu ako 1500 €. V prípade, že vás plavenie naozaj chytilo za srdce, do kurzu sa oplatí investovať. Peniaze sa vám vrátia vďaka tomu, že nebudete musieť počas plavieb prenajímať služby skippera, ktoré môžu na týždeň stáť približne 800 až 1000 eur.

Kedy sa oplatí kapitánsky kurz spraviť

Kurzy sa konajú počas celého roka, ale ak túžite stihnúť celý kurz v priebehu 2 až 3 mesiacov, najlepší termín je začiatok roka. Po teoretickej príprave môžete na jar zrealizovať aj praktickú časť. Kurz nie je nudný, takže informácie sa na vás budú lepiť samé od seba. Počas 4 dní kurzu dávajte pozor a následne učeniu venujte týždeň, aby sa vám podarilo testy zvládnuť. Vidina jachty na predaj alebo prenájom nádhernej lode spolu vás bude ťahať k úspešnému cieľu.

 

 

 

Čítané: 2958 x