Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Viete, ako správne nabíjať svoj mobil a na čo si dať pozor?

Datum: 21.07.2023

Nabíjanie telefónu je činnosť, ktorú vykonávame takmer každý deň. Pri tejto činnosti sa ale mnohí ľudia dopúšťajú viacerých chýb. Batéria sa viac opotrebúva a skôr stratí svoju pôvodnú kapacitu.

Viete, ako správne nabíjať svoj mobil a na čo si dať pozor?

Čiastočným dôvodom krátkej výdrže batérie v mobile je nesprávny spôsob, akým ju nabíjame. Správne nabíjanie dokáže životnosť batérie aj výrazne predĺžiť.

Ako je teda možné, že po dlhom nabíjaní počas celej noci, ukazuje telefón na konci dňa nízky stav batérie? Odpoveď je pomerne jednoduchá. Máme nesprávny spôsob nabíjania, a to by sme mali zmeniť.

Ako správne nabíjať mobil?

V ideálnom prípade by sa mala batéria v smartfóne celý svoj život pohybovať medzi 20 a 80 %. Smartfón by sme nemali nabíjať na 100 % a do nabíjačky ho pripojiť ešte pred tým, ako sa vybije pod 20 %.

Batériám vyhovuje krátke dobíjanie o pár percent, a to aj viackrát v priebehu dňa. Pokiaľ máme napríklad 40 %, mobil môžeme na pár minút zapojiť do nabíjačky.

Samozrejme, ak občas zariadenie nabijeme na 100 %, nič vážne sa nestane. No pokiaľ to budeme robiť často a dlhodobo, batéria začne degradovať rýchlejšie, o to skôr budeme potom potrebovať novú batériu pre mobil.

Dobíjanie cez noc

Ako už bolo spomenuté, novým druhom batérií nabitie do plna príliš nesvedčí a preto, ak chceme ich životnosť čo najviac predĺžiť, nabíjame ich radšej cez deň a častejšie.

Pokiaľ sme zvyknutí nabíjať telefón počas celej noci, ničíme jeho batériu. Keď mobil neodpojíme cez noc, môže sa začať prehrievať, čo taktiež škodí.

Keď telefón večer pripojíme do nabíjačky, nabije sa nám na 100 %. Niektoré smartfóny však umožňujú nastaviť, na koľko percent sa má batéria dobiť. Svojmu mobilu vieme prikázať, aby sa nenabil na viac ako 80 %.

Pokiaľ zariadenie takúto možnosť neponúka, nabíjanie mobilu cez noc môže uľahčiť napríklad časovač do zásuvky. Na ňom si vieme jednoducho nastaviť, aby sa telefón nabíjal len v krátkych intervaloch, viackrát počas noci.

Ovplyvňuje teplota nabíjanie?

Kombinácia vysokej teploty a nabitia na 100 % škodí batérii v smartfóne najviac. Preto by sme sa mali vyhýbať nabíjaniu počas toho, ako na zariadenie priamo svieti slnko.

Odporúča sa nabíjať mobil pri teplotách 25 – 40 stupňov Celzia. V tomto smere dokáže dobre pomôcť bezdrôtová nabíjačka. Tá batérii neškodí, a práve tým, že môže spôsobiť mierne zahrievanie telefónu, prispieva k tvorbe ideálnych podmienok na nabíjanie.

Tip: Výber vhodnej nabíjačky a vhodné podmienky nabíjania sú dôležité nielen pri mobiloch, ale aj pri autách. Viete, ako vybrať nabíjačku pre autobatérie?

Batérie v smartfónoch sú veľmi citlivé na teplo. Mnohé firmy odporúčajú odstrániť niektoré typy ochranných obalov počas nabíjania telefónu. Dôvodom je prehrievanie batérie počas nabíjania v prípade, že je obal vyrobený z materiálov s vyššími izolačnými vlastnosťami.

Preto, ak si všimneme, že sa telefón pri nabíjaní príliš prehrieva, môžeme z neho odstrániť ochranný kryt. A v prípade, že ideme na priame slnko, telefón je vhodné nechať v tieni. Aj tým môžeme prispieť k predĺženiu životnosti.

Existujú aj iné činnosti, ktoré nie je vhodné robiť počas prehrievania. Nesprávnou voľbou je napríklad aj ukladanie telefónu na noc pod vankúš alebo za okno auta.

Batériám mobilných telefónov nesvedčí ani opačný extrém. Rovnako ako veľmi vysoké teploty, aj veľmi nízke teploty môžu zničiť batériu nášho smartfónu.

Výber správnej nabíjačky

Správne nabíjanie batérie mobilného telefónu nie je možné bez správnej nabíjačky. Výrobné nabíjačky, ktoré sa nachádzajú v balení s mobilom môžu po čase zlyhať.

Ak si chceme následne kúpiť novú nabíjačku, mali by sme byť ostražití a sústrediť sa nato, aby bola nabíjačka kompatibilná s naším zariadením. Výber nevhodnej či nekvalitnej nabíjačky môže poškodiť batériu alebo spôsobiť pomalé nabíjanie. Preto je vhodné si radšej priplatiť za správnu a kvalitnú nabíjačku.

Kedy kúpiť novú batériu?

Aj keď budeme svoje zariadenie správne nabíjať, batéria bude postupne strácať svoju kapacitu. Tomuto prirodzenému opotrebeniu sa jednoducho nevyhneme.

Už sme si objasnili, že batéria smartfónu postupom času degraduje a našemu zariadeniu klesá aj výdrž. Vplýva na to viacero faktorov, ako napríklad teplota batérie, rýchlejšie nabíjanie, vybíjanie smartfónu do úplnej nuly, no každý smartfón dokáže využívať batériu len v rámci určitých cyklov.

Keď si ako príklad vezmeme iPhone, tak batérii trvá približne 500 nabíjacích cyklov z 0 % na 100 %, kým sa dostane na 80 % pôvodnej kapacity. A práve pri tejto úrovni sa odporúča batériu smartfónu vymeniť.

Ide však len o odporúčanú hodnotu, ktorej sa nemusíme úplne držať. Po 80 % pôvodnej kapacity batérie však už slabšiu výdrž značne pocítime. Degradovaná batéria nielenže nevydrží dostatočne dlho na jedno nabitie, ale môže spôsobiť pokles výkonu procesorov. Telefón tak bude pracovať pomalšie.

Ďalším signálom pre výmenu batérie v smartfóne je čas, počas ktorého smartfón vydrží nabitý. Samozrejme, čím viac smartfón používame, tým viac sa opotrebováva. Po niekoľkých rokoch používania nemôžeme očakávať, že naša batéria vydrží celý deň.

Tip: Nadmerné používanie mobilného zariadenia môže mať zlý vplyv na naše zdravie. Viete, ako používať mobil s ohľadom na svoje zdravie?

Ak sa však čas, počas ktorého používame svoje zariadenie ráta na pár hodín, mali by sme nad stavom svojej batérie taktiež popremýšľať.

Nová batéria alebo nový mobil?

Otázkou stále ostáva, či sa vyplatí vymieňať batériu alebo rovno siahnuť po novom smartfóne. Nakoľko kapacita batérie postupne klesá aj v sklade, kedy nie je využitá v žiadnom smartfóne, môže sa stať, že si nekúpime batériu s plnou kapacitou.

V prípade, že si kupujeme batériu pre starší smartfón je veľmi malá šanca, že batéria bude úplne nová. Navyše, ak vlastníme smartfón viac ako 3 roky, už len z hľadiska softvérovej podpory a staršieho hardvéru by sme mali radšej siahnuť po novom smartfóne.

 

Michal Horváth, Špecialista na optimalizáciu webov 

 

FOTO: pexels.com

 

 

 

Čítané: 3185 x