Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Optimalizácia kresliaceho procesu v 2CAD: Využitie inteligentných nástrojov a automatizácia úloh

Datum: 30.09.2023

2D programy určené na technické kreslenie sú neustále zdokonaľované a často obsahujú funkcie a systémy, ktoré umožňujú optimalizáciu a zefektívnenie práce s ním. Inteligentné nástroje a automatizácia úloh implementované v takomto programe vám môžu ušetriť veľa času.

Optimalizácia kresliaceho procesu v 2CAD: Využitie inteligentných nástrojov a automatizácia úloh

Prakticky vo všetkých technických oboroch sa dnes bez 2D CAD alebo 3D CAD systému prakticky neobídete. Síce ho nepoužívajú všetky profesie, s výstupmi jeho používania sa však stretávajú obyčajne všetci technický pracovníci. Tieto programy totiž slúžia k tvorbe výkresovej dokumentácie, či už ide o klasické dvojrozmerné zobrazenie alebo trojrozmerný model. Jedným z najpoužívanejších 2D CAD systémov po celom svete je AutoCAD ponúkajúci optimalizovanú platformu pre veľké množstvo úloh technického kreslenia vrátane využitia inteligentných nástrojov či prvkov automatizácie úloh, jeho ponuke sa však vyrovnajú i ďalšie alternatívy. Tie môžu dokonca sprostredkovať zjednodušené riešenie pre konkrétnu aplikáciu.

Výhody optimalizácie 2D CAD programov

Digitálne nástroje využívané na technické kreslenie sú obvykle vytvárané s cieľom dosiahnuť maximálnej univerzálnosti, aby vyhovovali veľkému množstvu potenciálnych používateľov. Práve preto je možné ich často rozšíriť špeciálnymi doplnkami a nadstavbami pre konkrétne účely či použitie. Keď začnete pracovať s 2D CAD programom, spravidla zistíte, že používate iba časť celkovej ponuky nástrojov, ktorou disponujú. Ak naviac využívate kontinuálne sériu pokynov a úloh, ktoré sa rutinne opakujú, je vhodné zaujímať sa o možnosti automatizácie, vďaka ktorej preskočíte neustále sa opakujúce kroky.

Možnosti nákupu 2D CAD programov

Aj keď je AutoCAD najčastejšie používaným 2D CAD nástrojom, nemusí vždy obsahovať celú škálu potrebných inteligentných a automatizačných riešení. Tieto vám môže ponúknuť i AutoCAD alternatíva, najmä ak je primárne zameraná na užšie spektrum používateľov a teda lepšie definovanú cieľovú skupinu. Výhodou takého programu je jednak oklieštenie nepotrebných funkcií a väčší priestor pre modifikáciu. Alternatívne programy zároveň často riešia i jeden z popredných problémov, ktoré majú občasný používatelia pri vyberaní vhodného 2D CAD nástroja, ktorým je u programu AutoCAD cena. Tá je i v základnom predplatnom pomerne vysoká a predstavuje investíciu s dlhodobou alebo nedostatočnou návratnosťou, ak s programom nepracujete každodenne.

Optimalizácia 2D CAD programov

Program AutoCAD využíva nástrojov optimalizácie práve na prispôsobenie pracovného prostredia konkrétnemu účelu, resp. oboru. Základným princípom je preferenčné zobrazovanie nástrojov (alebo skrytie) kreslenia na kartách a paneloch, vlastný panel s rýchlym prístupom apod. Niektoré z programov patriacich do kategórie AutoCAD alternatíva však prinášajú i ďalšie vylepšenia. Jedným z príkladov je napríklad nástroj inteligentná tabuľka, ktorý má vo svojej ponuke 2D CAD program GstarCAD a ktorý umožňuje automatické prepisovanie prepojených textov. Ak si zadovážite profi verziu (CAD professional), budete môcť ďalej využívať možnosti automatizácie vzťahujúce sa na prácu s databázami objektov. Na rozdiel od programu AutoCAD, cena základnej i pokročilej licencie je oveľa výhodnejšia, pretože ide o licenciu trvalú nevyžadujúcu každoročné obnovovanie.

Čítané: 1695 x