Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Jesenná údržba kovového plota

Datum: 01.10.2023

Plot je bariérou, ktorá chráni vaše súkromie pre očami cudzích ľudí a vymedzuje obytný priestor. Okrem toho sú ploty estetickým prvkom exteriéru domu.

Jesenná údržba kovového plota

Vybrať je možné z rôznych materiálov ako je plast, hliník, betón, drevo alebo kov. Kovové ploty patria medzi klasiku, vyzerajú pekne, ale je nutné sa o ne starať. Ako na jesennú údržbu kovového plota?

Kovový plot ničí počasie

Dokonca aj nový kovový plot je potrebné ošetriť, aby vydržal vzhľadovo ako nový po dlhší čas. Nalakovanie plotu ochráni jeho povrch pred UV žiarením a vlhkosťou. Farby laky na kov sa predávajú v rôznych odtieňoch, takže dokážete farbu plota prispôsobiť zvyšku dizajnu exteriéru.

Iné zaobchádzanie potrebuje starý plot, ktorého povrch stratil vzhľad a niekedy aj hrdzavie. Ak sa o kovový plot dobre staráte, nemalo by ku korózií prísť, ale bohužiaľ často vidíme okolo domov veľmi zanedbané ploty. Okrem korózie sú badateľné odlúpnuté a popraskané časti starého náteru. Predíďte takejto degradácii plota a na jeseň mu doprajte obnovu.

Osvieženie starej farby plota

Keď kov pred natieraním neošetríte, nová vrstva farby na kove nevydrží dlho. Výnimkou sú mierne vyblednuté ploty, na ktorých nie je farba odlúpnutá a nie sú viditeľné ani znaky korózie. V tomto prípade stačí starú farbu pretrieť novou vrstvou. Pre natieraním nezabudnite povrch dobre očistiť od prachu a mazu aj v horných častiach. Na pomoc si zoberte hliníkové rebríky. Na umytie plota vám bude stačiť mydlová voda a handrička. Veľmi znečistený plot rýchlo umyjete tlakovou hadicou. Pred natieraním nechajte plot poriadne vyschnúť. Farby  a laky sa na kovový plot nanášajú vo vrstvách podľa pokynov od výrobcu. Každá vrstva farby sa nanáša až po zaschnutí starej. Na osvieženie farby plota používajte rovnaký druh farby ako bola pôvodná.

Preč s koróziou kovového plota

Ak ste nechali stav kovového plota degradovať až do stavu korózie, bude údržba plota trvať o niečo dlhšie. Skorodované a popraskané časti plota je nutné z povrchu odstrániť. Na odstránenie starej farby a korózie používajte oceľovú stierku alebo kefu s kovovými štetinami. Keď cítite na očistenej časti nerovnosti, zabrúste povrch brúsnym papierom. Druhým krokom je očistenie kovu a jeho rýchle vysušenie, aby ste predišli ďalšej korózii. Pre natieraním plota farbou použite ošetrujúcu vrstvu antikorózneho laku. Následne nanášajte na plot farbu vo vrstvách. Na natieranie plota je ideálny štetec, s ktorým sa dostanete aj do malých priestorov medzi latkami. 

 

Čítané: 1660 x