Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Kupujete matrac? Tieto vlastnosti si preverte

Datum: 01.10.2023

Mladí ľudia si s výberom matraca nerobia starosti. Kúpia prvý, ktorý im príde pod ruku. Až rokmi pochopia, že keby výberu matraca venovali viac času, mohli predísť rôznym ochoreniam. Matrac vplýva nielen na kvalitu spánku, ale tiež na stav pohybového aparátu.

Kupujete matrac

Preto vyberajte matrac s rozumom a na nasledujúce jeho vlastnosti si dávajte pozor.

Malý matrac = málo pohodlia

V prvom rade sa sústreďte na veľkosť matraca. Podľa odborníkov musí byť matrac o 20 cm dlhší ako je vaša výška. Ak sa v posteli veľa vrtíte, kúpte matrac širší, a to minimálne 90 cm. Keď kupujete manželskú posteľ, dokúpte do nej radšej dva matrace ako jeden veľký. Predídete tak nepríjemnostiam, kedy sa jeden z manželov v noci viac hýbe a spôsobuje otrasy matraca. Zároveň máte možnosť kúpiť dva matrace s rôznou tvrdosťou. A čo výška matraca? Aj tá na pohodlie počas spánku vplýva. Ideálna je výška nad 20 cm. Výšku matraca dokážete dodatočne ovplyvniť kúpou vrchného matraca.

Tvrdosť matraca = dobrý spánok

Keď si vyberiete matrac príliš tvrdý či mäkký, dobrého spánku sa nedočkáte. Tvrdosť matraca sa udáva v číslach, čím nižšie číslo, tým je matrac mäkší. Tento údaj je často mätúci, pretože výrobcovia majú rôzne číslovania tvrdosti. Ak má predajca showroom či kamennú predajňu, radšej si tvrdosť matraca overte osobne. Špeciálne matrace sú v oblasti tvrdosti rozdelené do zón. Ide o najkvalitnejšie matrace, keďže zónovanie podporí telo tam, kde je na matrac vyvíjaný najsilnejší tlak. Stretnúť sa môžete s matracmi, ktoré majú od 3 do 7 zón. Čím vyšší počet zón, tým lepší matrac a komfortnejšie spanie.

Materiál matraca = zdravý spánok

Od materiálu matraca závisí vaše zdravie. Materiál matraca ovplyvní pohybový aparát alebo eliminuje alergické reakcie. Najviac populárne sú penové matrace, ktoré patria k cenovo dostupným matracom vysokej kvality a zaraďujú sa medzi ortopedické matrace. Penové matrace sú vhodné pre ľudí s bolesťami chrbtice i pre alergikov. Dobre sa prispôsobujú zakriveniam tela a sú odolné voči usádzaniu alergénov.

Naše odporúčanie znie: Ak máte problémy s chrbticou, kúpte si matrac z pamäťovej peny. Pre alergikov sú určené matrace z BIO a studenej peny.

Predĺžte životnosť matraca

Aby ste si matrac mohli vychutnávať čo najdlhšie, dokúpte k matracom pomôcky. Ochranou pre matrace je chránič matracov a už spomínaný vrchný matrac. Venujte pozornosť výberu roštu na posteľ. Rošt matrac prevzdušní a chráni ho pred deformáciami. Pod penové matrace sú najvhodnejšie lamelové rošty.

 

Čítané: 1897 x