Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Aký je rozdiel medzi čiastočne a celoodpruženým bicyklom?

Datum: 01.10.2023

O odpružení bicykla sa polemizuje hlavne pri horských bicykloch. Tieto bicykle musia prekonať rôznorodý terén, ktorý je vo väčšine prípadov vlnitý.

Aký je rozdiel medzi čiastočne a celoodpruženým bicyklom?

Skákanie a rýchla jazda by neboli v lese možné bez odpruženia. Ako to vlastne s odpružením je? Poznáte rozdiely medzi čiastočne a celoodpruženým bicyklom?

Do hôr jedine s odpružením

Odpruženie bicyklov je smerodajné vtedy, keď kupujete horský bicykel. O niečo viac musíte odpruženie riešiť hlavne v prípade, že to s horskou cyklistikou myslíte vážne a vaše jazdy v horách budú pravidelné. Horské bicykle sa delia na tie, ktoré majú pevný rám a na bicykle celoodpružené. Hardtail horský bicykel má pevnú zadnú časť a v prednej časti nájdete odpruženie. Fulltail bicykle sú odpružené vpredu i vzadu.

Vyzerá to tak, že celoodpružené bicykle by mali byť v horách jediným možným riešením. Lenže ten typ bicykla je drahší a má tiež iné nevýhody. Preto sa dobre zamyslite nad tým či fulltail bicykel vskutku potrebujete. Túto otázku si nemusia klásť tí z vás, ktorí:

  • sú na bicykli v horách častejšie ako doma
  • vyberajú si čo najnáročnejší terén
  • vynechávajú pri jazde vyjazdené cestičky
  • jazdia radi v neprístupnom teréne
  • majú radi skoky, jazdu cez skaly a výmole

Pre všetkých ostatných horských cyklistov bude stačiť čiastočné odpruženie. Aj na takomto bicykli si užijete kilometre v lese, a to dokonca vo vyššej rýchlosti.

Plusy a mínusy hardtail a fulltail bicykla

Čiastočne odpružené horské bicykle

Čiastočné odpruženie bicykla znižuje jeho hmotnosť a samozrejme aj cenu. Ide o bicykle, ktoré sa ľahšie ovládajú a jazdia po lesných cestičkách ako po masle. Pre začiatočníkov milujúcich horskú cyklistiku ide o jasnú voľbu. S čiastočne odpruženým bicyklom si občas môžete zajazdiť aj na asfalte. Tento model bicykla je menej náročný na údržbu. Nevýhodou čiastočne odpruženého bicykla je nižšia schopnosť pohlcovať otrasy, horšia trakcia a nižšia stabilita na nerovnom teréne.

Celoodpružené horské bicykle

Pre dobrodruhov sú celoodpružené bicykle z internetového obchodu inSPORTline možnosťou, ako spoznávať terén, ktorý nie je možné na inom bicykli prejsť. V tomto teréne im odpruženie zadného i predného kolesa zabezpečí stabilitu, trakciu i ochranu pred prudkými nárazmi. Pri skokoch a na vlnitom teréne sa bicykel lepšie ovláda. Obávať sa nemusíte ani strmých zjazdov a jazde cez potok. Za túto ochranu si však musíte priplatiť a keď budete bicykel ťahať, pocítite kilogramy navyše.

 

Čítané: 1977 x