Rozšírené hľadanie
Streda 1. Máj 2024 |
meniny má Sviatok práce

Chcete kúpiť jachtu na predaj? Takto postupujte

Datum: 18.11.2023

Sny o vlastnej jachte, ktorá sa vznáša na vlnách, môžete mať na dosah. Stačí si vybrať správnu jachtu, ktorých je dokonca aj v našich končinách na výber veľké množstvo typov s rôznym výkonom i veľkosťou.

Chcete kúpiť jachtu na predaj? Takto postupujte

Výber jachty na predaj však nie je len o veľkosti alebo dizajne, ale tiež o starostlivom zhodnotení vašich potrieb a preferencií. Nasledujúce kroky podniknite pri výbere ideálnej jachty.

Ako často a kde budete jachtu využívať?

Aké sú vaše časové a finančné možnosti? Môžete si dovoliť stráviť celé leto na mori alebo sa vám podarí odísť na dovolenku len na pár dní? Ak ste časovo obmedzení, lode na predaj vymeňte za hľadanie lode na prenájom.

S časovým a finančným faktorom súvisí tiež veľkosť a vybavenie jachty. Definujte si realistický rozpočet vrátane nevyhnutných rezerv. Rozhodnite sa, či uprednostníte novú jachtu, alebo budete zvažovať aj možnosti bazárov. S kúpou jachty na predaj vám pomôžu agentúry. Druhou možnosťou je navštíviť showroom a jachtu na vlastné oči vidieť.

Chcete naozaj jachtu alebo vám stačí čln?

Preskúmajte rôzne typy jácht, vrátane plachetníc, motorových jácht alebo katamaránov. Každý typ má svoje výhody a obmedzenia, výber závisí od vašich preferencií. Možnosťou je tiež kúpa motorového člna. Luxusnejšie a väčšie motorové člny vám na plavbu mimo morí budú stačiť.

Pozor na to, že veľkosť jachty nie je len o luxuse, ale aj o ovládateľnosti a nákladoch na údržbu. Vyberte si veľkosť jachty, ktorú môžete ľahko manévrovať a máte dostatok financií na jej kotvenie alebo uskladnenie v depe. Uvedomte si tiež to, že kormidlovať jachtu môžete len s preukazom. Ak sa budete plaviť po vnútrozemských tokoch, stačí vám preukaz vodca malého plavidla. Pre kormidlovanie jachty na mori musíte absolvovať kapitánske skúšky.

Jeden raz naživo vidieť je viac ako sto fotografií

Spomínali sme showroom. Vyhľadajte spoločnosť, ktorý má modely jácht k dispozícii v predvádzacích predajniach. Pred zakúpením jachty je ideálne, keď ju uvidíte na vlastné oči. Ak nie ste odborník, zvážte pomoc skúseného technika, ktorý s vami do predajne zájde a jachtu po technickej stránke preverí.

Oplatí sa investovať do jachty?

Okrem nákupnej ceny zvážte aj dlhodobé náklady na údržbu, prípadné renovácie a kotvenie lode. Prehľad o celkových nákladoch vám pomôže rozhodnúť či je jachta skutočne hodnotným investičným aktívom. Na druhej strane nie je kúpa jachty len o peniazoch. Ide o pretavenie sna do reality. Ak je pre vás kúpa jachty skutočným a dlhodobým želaním, potom je investícia do lode investíciou, ktorá sa vyplatí.

 

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

 

Čítané: 1604 x