Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Ako predísť poškodeniu pneumatík, diskov a podvozku pri používaní snehových reťazí?

Datum: 10.02.2024

Snehové reťaze sú nevyhnutným doplnkom pre šoférov, ktorí častejšie jazdia do hôr alebo bývajú v horských oblastiach. Pomáhajú zabezpečiť adhéziu a tým zlepšiť ovládateľnosť vozidla v náročných zimných podmienkach.

Ako predísť poškodeniu pneumatík, diskov a podvozku pri používaní snehových reťazí?

Používanie snehových reťazí má svoje pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať, aby ste predišli poškodenie pneumatík, diskov a podvozku. Aké možnosti vo výbere reťazí máte a ako sa postarať o to, aby pomáhali a nepoškodzovali vozidlo?

Dva typy snehových reťazí – dve výnimočné pomôcky do hôr

Kovové snehové reťaze: Sú tvorené z oceľových článkov rôzne hrúbky, veľkosti a vzoru. Po inštalácia na hnaciu nápravu vozidla zabezpečujú výbornú trakciu na snehu a ľade. Kovové snehové reťaze sú vhodné pre väčšinu vozidiel a poskytujú spoľahlivú ochranu proti šmyku i zapadnutiu do záveja. Pri ich výbere je dôležité zohľadniť rozmery pneumatík, šírku podbehu automobilu a odporúčania výrobcu. Preštudujte si označenie pneumatík a rýchlo zistíte správny rozmer reťazí.

Textilné snehové reťaze: Tieto reťaze sú vyrobené z textilných materiálov, čo znamená, že sú šetrnejšie k pneumatikám a diskom. Textilné reťaze sú ideálne pre vozidlá s obmedzeným priestorom medzi blatníkmi a pneumatikami. Dobrou voľbou budú pre motoristov, ktorí do hôr nejazdia veľmi často. Textilné snehové reťaze sú ľahšie, tichšie a jednoduché na montáž, čo z nich robí atraktívnu voľbu pre veľa vodičov.

Automatické snehové reťaze: Moderným riešením sú automatické snehové reťaze, ktoré sa montujú na pneumatiky stlačením tlačidla z vnútra vozidla. Tieto inovatívne reťaze sú ideálne v situáciách, keď je potrebná rýchla a efektívna zmena na zasneženej ceste. Ich nevýhodou je vyššia cena a obmedzená dostupnosť pre všetky typy vozidiel.

Tipy pre výber snehových reťazí: Pri výbere snehových reťazí je kľúčové zohľadniť rozmery pneumatík vášho vozidla.  Overte si účinnosť reťazí v extrémnych podmienkach a možnosti montáže reťazí.

Ako predísť poškodeniu kolies a diskov pri využívaní snehových reťazí

Nesprávne rozmery snehových reťazí môžu spôsobiť poškodenie reťazí a vozovky. Zároveň narúšajú riadenie vozidla a vplývajú na senzory v aute, napríklad na snímač tlaku pneumatík. Nevhodná veľkosť reťazí je riziková z hľadiska ich nižšej účinnosti.

Pred inštaláciou reťazí dôkladne preskúmajte povrch pneumatík. Odstráňte akékoľvek znečistenie alebo kamienky. Vždy dodržujte maximálnu rýchlosť jazdy so snehovými reťazami, limit pre osobné vozidlá  je 50 km/h. Prispôsobte svoj jazdný štýl podmienkam na vozovke. Vyhnite sa prudkým záberom, brzdeniu a zatáčaniam, aby ste minimalizovali opotrebenie reťazí a zamedzili nebezpečným situáciám. Po prejdení zasneženého alebo ľadového úseku cesty reťaze z kolies ihneď odinštalujte.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

Čítané: 842 x