Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Ako nasadiť a ako jazdiť so snehovými reťazami

Datum: 06.12.2021

Snehové reťaze sú bez pochýb nutnou pomôckou, ktorá je synonymom bezpečnosti na cestách. S reťazami na jednej strane získate stabilitu a na druhej musíte po nasadení reťazí svoj štýl jazdy mierne zmeniť.

Ako nasadiť a ako jazdiť so snehovými reťazami

Pre niekoho sú snehové reťaze nočnou morou kvôli komplikovanému nasádzaniu. Nemusíte sa obávať, pretože obe komplikácie, jazdu i inštaláciu, zvládnete vďaka cviku veľmi hravo.

Ako nasadiť snehové reťaze behom pár minút

V prvom rade by ste mali ovládať pravidlo, ktoré hovorí, kde sú snehové reťaze povinné. Na Slovensku máte zo zákona povinnosť inštalácie snehových reťazí všade tam, kde je osadená príkazová značka Použiť protisklzové reťaze C 14. Samozrejme, že snehové reťaze musíte využívať len v čase, keď je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo ľadu. Reťaze na SUV 4x4 sú rovnako povinné ako reťaze na malé osobné vozidlá, alebo ako reťaze na dodávky. Jednoducho povedané túto povinnosť majú absolútne všetky vozidlá nachádzajúce sa v danej oblasti. Snehové reťaze sa montujú na hnaciu nápravu vozidla. Nasádzanie reťazí nemusí byť vždy prácnou záležitosťou. Existujú totiž reťaze so samozapínacím systémom, ktorý sa po nasadení aktivuje a po skončení jazdy sa uvoľní. Prekážkou nie sú ani klasické reťaze bez automatiky. Stačí len trochu praxe a v teréne zvládnete nasadenie behom chvíľky. Hovoríme praxe, lebo vždy je lepšie reťaze vyskúšať v pokoji v garáži. Začnite s nasadením na časti pneumatiky, ktoré sa nedotýkajú vozovky. Následne vozidlom prejdite kúsok dopredu a pokračujte s upínaním. Nezabudnite sa po približne 50 m presvedčiť či nie je potrebné reťaze dotiahnuť.

Snehové reťaze nie sú všemocné, a preto jazdite opatrne

Snehové reťaze môžete využívať nielen na označených úsekoch ciest. Niekto si reťaze nasadí dokonca na zasneženom parkovisku, aby si zjednodušil prejazd závejmi. Rozumní šoféri vedia, že reťaze pomôžu vozidlu zvládnuť prudké stúpanie alebo jazdu po ľade. Preto je naozaj vhodné, aby ste snehové reťaze v kufri automobilu vozili celú zimu. So snehovými reťazami nesmiete jazdiť rýchlejšie ako 50 km/h a v niektorých úsekoch dokonca aj pomalšie. Vždy jazdite veľmi opatrne, vyvarujte sa prudkému brzdeniu a pridávaniu plynu. So snehovými reťazami nesmiete jazdiť po asfalte, preto ich ihneď po prejdení zasneženého úseku odmontujte.

 

 

 

Čítané: 3077 x