Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Budúcnosť pneumatík: pneumatiky bez vzduchu

Datum: 05.01.2022

Vo svete pneumatík sa máme iste na čo tešiť. Niektoré spoločnosti ohlásili výrobu pneumatík z recyklovaných plastových fliaš a iné si brúsia zuby na výrobu pneumatík bez vzduchu.

Budúcnosť pneumatík: pneumatiky bez vzduchu

Pneumatiky bez vzduchu motoristov zaujímajú o niečo viac. Predsa len predstava pneumatiky, ktorá sa nedá prepichnúť a nemusíte v nej kontrolovať tlak je veľmi lákavá.

Michelin vymýšľa o sto šesť

Spoločnosť Michelin má vo svojich radoch inovatívnych vývojárov, ktorí najskôr ohlásili ekologický zázrak vo forme pneumatík z plastových fliaš. Bolo by skvelé, keby letné i zimné pneumatiky z PET fliaš pomohli uľahčiť prírode a zlikvidovať ekologicky milióny ton plastového odpadu. Ešte viac skvelé by bolo, keby existovali pneumatiky bez vzduchu. Pneumatiky bez vzduchu by nepatrili medzi najlacnejšie pneumatiky, ale ich cena by bola vzhľadom na bezúdržbovosť adekvátna. Michelin pracuje na tejto idei spolu s firmou General Motors. Pneumatiky bez vzduchu označujú v skúšobnej fáze ako UPTIS (z anglického Unique Puncture-proof Tire System t.j. systém jedinečných pneumatík odolných voči prepichnutiu). Už samotný názov napovedá, že by išlo o pneumatiky, ktoré budú odolné a tým pádom budú mať dlhšiu životnosť. Odpadla by aj nutnosť kontroly tlaku v pneumatikách. Len máloktoré vozidlo jazdí po cestách so správnym tlakom, a preto je jasné, že UPTIS by si ihneď získali svojich priaznivcov. Podľa spoločnosti Michelin by jazda na pneumatikách bez vzduchu mala byť totožná s jazdou na klasických gumách. Problém pre nich nebude ani vysoká rýchlosť. Sériová výroba UPTIS-u by sa mala začať v roku 2024.

Výhody pneumatík bez vzduchu

Možno vás UPTIS pneumatiky nelákajú, ale to nelákali šoférov prvé roky po začiatku predaja ani strešné boxy a dnes v nich vozia kilogramy nákladu. Možno neviete, že prvé pneumatiky bez vzduchu sa využívajú už dnes. Napríklad ako pneumatiky pre golfové vozíky alebo armádne vozidlá. Tak prečo im nedať šancu? UPTIS pneumatiky budú mať zloženie, ktoré zabezpečí ich stabilitu a pevnosť (kaučuk, sklené vlákno, syntetická živica). Tieto materiály prinesú spotrebiteľovi nasledujúce výhody:

  • Odolnosť voči prepichnutiu, predratiu, prerazeniu.
  • UPTIS pneumatikám nehrozí defekt či prasknutie bočnice.
  • UPTIS pneumatiky by mali mať lepšiu priľnavosť na akúkoľvek vozovku.
  • Odolný materiál je zárukou dlhšej životnosti.
  • Z ekologického hľadiska sú UPTIS pneumatiky snom, pretože vyprodukujú oveľa menej odpadu.

 

 

Čítané: 2757 x