Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

O pár mesiacov budete môcť jazdiť po diaľnici rýchlejšie

Datum: 04.04.2022

Rýchlostné limity nemajú šoféri radi, ale musia si uvedomiť, že sú povinné tam, kde hrozí nebezpečenstvo šoférovi samotnému, chodcom alebo iným účastníkom cestnej premávky.

O pár mesiacov budete môcť jazdiť po diaľnici rýchlejšie

Za prekročenie týchto limitov môžete dostať vysoké pokuty a v ojedinelých prípadoch vám hrozí strata vodičského oprávnenia. Motoristi, ktorí majú radi vysokú rýchlosť, iste privítajú to, že o pár mesiacov budú na Slovensku môcť jazdiť po diaľnici rýchlejšie.

Aké sú momentálne rýchlostné limity na Slovensku?

Na to, aby ste mohli naplno skúšať, čo motor vášho vozidla dokáže, musíte mať automobil v perfektnom stave. Nestačí len to, že máte silné SUV alebo offroad vozidlo. Preto investujte a nekupujte najlacnejšie pneumatiky, ktoré vás vo vysokej rýchlosti v zákrute nepodržia tak ako tie kvalitnejšie. Zároveň nezabudnite prezúvať a majte kúpené letné i zimné pneumatiky. Pneumatiky spomíname preto, lebo práve pneu a brzdy sú tie súčasti vozidla, o ktoré sa musíte naozaj starať. Keď im budete venovať pozornosť, tak môžete jazdiť na hranici rýchlostných limitov. Tie sú na Slovensku nasledovné: najnižší je v obci – 50 km/h, mimo obce 90 km/h, po diaľnici a rýchlostnej ceste smiete jazdiť maximálnou rýchlosťou 130 km/h. Pre vozidlá nad 3,5 t a pre autobusy platí obmedzenie na 100 km/h. Pozor na diaľnicu, ktorá prechádza mestom. Tieto úseky sú označené zvlášť s maximálne povolenou rýchlosťou 90 km/h a práve v ich prípade sa zákon od júla zmení.

Od júla jazdíte na diaľnici v meste rýchlejšie

Novela zákona o cestnej premávke vstúpi do platnosti 6. júla. Po tomto dátume smiete po diaľnici v meste jazdiť tou istou rýchlosťou ako po diaľnici mimo mesta t.j. 130 km/h. Napriek tejto novelizácii sa vždy riaďte dopravným značením a samozrejme aj poveternostnými podmienkami. Bezpečnosť jazdy zvýšia už spomínané pneumatiky a nainštalovaný snímač tlaku pneumatík. Zvýšenie povolenej rýchlosti je momentálne témou mnohých diskusií, pretože šoféri sa pýtajú, čo sa zmenilo, keď sa limity zdvíhajú. Pravda je taká, že sa nezmenilo nič, ale zákon reaguje na zavedenie inteligentného obmedzovača rýchlosti. Ten bude o dva roky povinný pre všetky nové vozidlá. Pozor ešte na jednu zmenu, ktorá platí od prvého marca. Ide o cyklistov, ktorým musíte poskytnúť pri bočnom odstupe priestor 1 m pri rýchlosti 50 km/h a pri vyššej až 1,5 m. Novela zákona ďalej uvádza, že „motoristi musia dať prednosť v jazde cyklistovi idúcemu rovno vrátane cyklistu idúceho súbežne s cestou; to neplatí pre vodiča električky. Pri odbočovaní doľava vodič motorového vozidla nesmie ohroziť cyklistu odbočujúceho vľavo.“ Preto si dobre všímajte aj cyklistov, ktorí sa ešte na vozovke nenachádzajú. Buďte vždy obozretní a myslite na to, že za porušenie predpisov ohľadom cyklistov vám hrozí pokuta až vo výške 150 €.

 

 

Čítané: 2733 x