Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Oáza pokoja: Ako záhradný domček alebo chata menia vašu záhradu

Datum: 18.07.2023

Hľadáte útočisko, kde by ste si mohli oddýchnuť a vypnúť od každodenného zhonu? Záhradný domček či chata sú skvelým riešením, ako spojiť príjemné s užitočným! Ako si vytvoriť vlastnú oázu pokoja priamo na záhrade?

Ako záhradný domček alebo chata menia vašu záhradu

Každodenný zhon a povinnosti nás častokrát natoľko pohltia, že zabúdame na to, ako dôležitý je oddych a relaxácia. Oddych však nemusí znamenať len dovolenku – pravidelné chvíľky relaxu sú skvelým spôsobom, ako si zresetovať myseľ a načerpať nové sily. Skvelou správou je, že za takýmito chvíľkami plnými oddychu už nemusíte nikam cestovať. Stačí, ak sa vyberie na svoju záhradu. Typ prostredia, ktorý nás obklopuje má vplyv na to, ako sa cítime. Po celom dni v práci je čas strávený v záhrade doslova balzamom na dušu. Príroda ma blahodarné účinky na celkové zdravie človeka, tak prečo nevyužiť potenciál záhrady a nevytvoriť si v nej dokonalé miesto na odpočinok a relax? Záhrada ponúka útočisko pred každodenným stresom – je miestom, kde sa môžeme spojiť s prírodou a nájsť vnútorný pokoj.

Skvelým doplnkom, ktorý môže umocniť rekreačný potenciál záhrady, je záhradný domček alebo chata. Tieto malé stavby prinášajú do záhrady nielen estetický šarm, ale poskytujú útočisko, na ktorom môžeme uniknúť stresom a starostiam každodenného života. Ako môže záhradný domček či chata premeniť vašu záhradu na oázu pokoja?

Prečo je záhradný domček alebo chata ideálnou voľbou pre oázu pokoja?

 

Dokonalé splynutie s prírodou

Záhradný domček alebo chata môžu byť rozšírením prírodnej krásy vašej záhrady. Zvyčajné postavené z prírodných materiálov, ako je napríklad drevo, tieto stavby dokonale zapadajú do prírodného prostredia záhrady a dopĺňajú okolitú flóru a faunu. Prírodné materiály navodzujú pocit harmónie a jednoty s prírodou, čo sú skvelé predpoklady dokonalého útočiska na oddych.

Priestor len pre vás

Záhradný domček alebo chata vytvárajú unikátny priestor, kde si môžete dopriať únik od všetkého a vychutnávať si voľný čas presne podľa vašich predstáv. Či už radi čítate knihy, meditujete, cvičíte alebo si chcete len posedieť a nič nerobiť, záhradný domček a chata vám poskytnú vhodný priestor. Navyše, pri vašich obľúbených činnostiach vám zabezpečia súkromie a tak vás nik nebude rušiť a môžete sa ponoriť do pokojnej atmosféry vašej záhrady.

Vonkajšie pohodlie

Záhradný domček alebo chata nemusí byť len malým, stiesneným priestorom, práve naopak – často sú navrhnuté tak, aby vytvorili obývateľný vonkajší priestor. Môžu to byť komponenty ako veľké okná či posuvné presklené dvere, ktoré stierajú hranice medzi interiérom a exteriérom. Tak sa do záhradnej stavby dostane omnoho viac svetla aj čerstvého vzduchu. Navyše, záhradné stavby poskytujú možnosť vytvoriť si pohodlné prostredie. Môžete si ich zariadiť útulným sedením, mäkkými vankúšmi či menším stolíkom, čím si vytvoríte priestor na príjemné posedenia či už o samote alebo s blízkymi. Tak sa budete cítiť ako v pohodlí domova, no obklopení krásnou prírodou.

Miesto pre vaše záľuby

Záhradný domček alebo chata môžu okrem skvelého oddychu slúžiť aj ako kreatívne útočisko, kde sa môžete venovať vašim záľubám a koníčkom. Ak máte vášeň pre umenie, môžu sa premeniť na záhradný ateliér. Ak ste zas vášnivým záhradkárom či radi majstrujete, môžu byť vašou dielničkou. Venovať sa aktivitám, ktoré vás bavia, je skvelou formou aktívneho oddychu, pri ktorom sa dá poriadne vypnúť. Záhradný domček alebo chata vám poslúžia aj v tomto prípade.

Úkryt pre živlami

Záhradný domček alebo chata poskytujú aj praktické výhody. Ponúkajú útočisko pred prírodnými živlami a umožňujú vám užívať si záhradu za každého počasia a počas celého roka. Počas horúcich letných dní vám poskytnú príjemný chládok. Ochránia vás tiež pred prietržou mračien – a bonusom je možnosť posedieť si za sprievodu zvuku kvapiek dažďa a čerstvého osviežujúceho vánku. V chladnejších mesiacoch sa môžu premeniť na útulné a hrejivé útočisko, kde si budete môcť posedieť aj vtedy, keď už je von zima.

Ako si vybrať záhradný domček či chatku?

Pri výbere záhradnej stavby, či už je to záhradný domček alebo chata, je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov:

  • veľkosť záhrady a možnosti umiestnenia stavby,
  • materiál stavby,
  • účel stavby,
  • veľkosť stavby,
  • cena a rozpočet.

Vybrať si tú správnu záhradnú stavbu dnes už nie je žiaden problém. Na trhu nájdete množstvo typov, prevedení, veľkostí aj rôznych materiálov a ich kombinácií. Veľkosť záhradnej stavby je dôležité prispôsobiť dispozičným možnostiam vašej záhrady. Ideálne je, ak máte na záhrade miesto s rovným a pevným povrchom, aby sa zabezpečila stabilita záhradného domčeka či chatky. Veľkosť samozrejme závisí aj od požadovaného účelu stavby a aj počtu osôb, ktoré budú chatku či záhradný domček využívať.

Najdôležitejším faktorom je ale materiál, pretože od toho sa odvíja trvácnosť a životnosť stavby. Pokiaľ ide o drevo, je dôležité mať na pamäti, že jednoduchšie podlieha poveternostným vplyvom v porovnaní s inými materiálmi. Vyberajte také drevené záhradné stavby, ktoré sú vyrobené z pevnejších a odolnejších druhov drevín, ktoré zaručia vyššiu odolnosť a predĺženú trvácnosť. Ideálnou voľbou je napríklad severský smrek či borovica.

V neposlednom rade výber ovplyvňuje aj cena a rozpočet, ktorý máte k dispozícii. Záhradné stavby sa dnes už dajú zohnať za veľmi prijateľné ceny, čo umožňuje vytvoriť si záhradné útočisko aj pri obmedzenom rozpočte. Môžete sa pustiť aj do svojpomocnej výstavby, no tá si v mnohých prípadoch vyžaduje odborné skúsenosti a zručnosti, aby bola stavba nielen dobre vyzerajúca, ale predovšetkým bezpečná. Obľúbenou voľbou sú montované záhradné stavby, kedy si vy len vyberiete svoju vysnívanú stavbu a o zvyšok sa vám postará tím profesionálov.

Ak hľadáte aj vy pohodlné miesto na odpočinok a relax, za ktorým nemusíte nikam cestovať, záhradný domček alebo chata sú tou správnou voľbou. Či už si chcete len tak posedieť v príjemnom prostredí vašej záhrady, venovať sa vašim záľubám alebo si vychutnávať spoločné posedenia s blízkymi, zvážte pridanie záhradného domčeka či chaty do vašej záhrady a premeňte ju na dokonalú oázu oddychu.

 

 

Čítané: 2587 x