Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Rekonštrukcia bytu – áno či nie

Datum: 26.07.2023

Každá nehnuteľnosť si vekom žiada rekonštrukciu. Či už ide len o drobné kozmetické úpravy alebo je rekonštrukcia rozsiahlejšia mali by ste pri nej dodržiavať pár pravidiel.

Rekonštrukcia bytu – áno či nie

Aj keď je byt alebo rodinný dom vaša nehnuteľnosť pri niektorých rekonštrukciách je potrebné získať stavebné povolenie od príslušného úradu.

Byty na predaj v Bratislave sú rôzne, od novostavieb cez staršie byty, ktoré si vyžadujú rekonštrukciu. K niektorým typom rekonštrukcie potrebujete aj povolenie stavebného úradu, takže si k cene rekonštrukcie pripočítajte aj behanie po úradoch. K čomu potrebujete stavebné povolenie?

Stavebné povolenie

Ak plánujete pri rekonštrukcii zasahovať do nosných priečok, ak chcete prepojiť dva byty alebo urobiť nadstavbu či prístavbu potrebujete stavebné povolenie. Získate ho na príslušnom stavebnom úrade. Súčasťou žiadosti musí byť aj projekt, ktorý je vytvorení oprávnenou osobou. Úrad by vám mal do 14 dní odpovedať, Nemusí vám povolenie hneď vydať, pokojne môže od vás žiadať ďalšie doklady.

Ohlásenie drobnej stavby

Nechcete robiť veľkú rekonštrukcia ale predsa len nejaké zmeny sú v nehnuteľnosti potrebné? Možno vám postačí len podať ohlásenie drobnej stavby. Týmto spôsobom sa rieši rekonštrukcia, pri ktorej sa nezasahuje do nosných priečok a prestavba neohrozuje stabilitu budovy či jej bezpečnosť. K ohlásenie drobnej stavby sa pristupuje ak meníte okná alebo dvere pričom sa mení aj ich veľkosť a členenie, pri zasklení balkóna alebo výmene bytového jadra.

Bez ohlásenia

Nie všetky byty v Bratislave a iných mestách si vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu. Niekedy stačia len drobné opravy, ktoré nemusíte nikde ohlasovať a nepotrebujete na ne ani stavebné povolenie. Najčastejšie ide o výmenu sanity či kuchynskej linky, obklad stien, položenie nových podláh, výmenu okien, ... Pri týchto prácach nepotrebujete žiadne povolenia z úradov.

Pri rekonštrukcii narobíte veľa hluku a aj znečistíte spoločné priestory. Preto by ste mali susedov o svojom zámere informovať. Aj keď vám to žiadny zákon neprikazuje ide o slušnosť a udržanie dobrých susedských vzťahov. Susedov môžete informovať oznamom o plánovanej rekonštrukcii, ktorý vyvesíte na vchodové dvere pár dní pred začiatkom prác. V ozname uveďte začiatok a koniec rekonštrukcie a v závere sa ospravedlňte za zvýšený hluk počas rekonštrukcie.

Čítané: 2515 x