Rozšírené hľadanie
Streda 8. Máj 2024 |
meniny má Ingrida

Zdanenie zisku z ETF transakcií

Datum: 25.01.2022

Rozumní ľudia pochopili, že nechať ležať peniaze na účtoch sa nevyplatí. Ich hodnota sa postupne stráca a namiesto zisku vyrábajú stratu. Preto je výhodné investovať do akcií alebo ETF fondov. 

Zdanenie zisku z ETF transakcií

Pozor na to, že aj transakcie, ktoré zrealizujete prostredníctvom ETF fondov je nutné za istých okolností zdaniť. Prinášame vám malý prehľad problematiky zdaňovania transakcií v ETF fondoch.

Viete, čo sú ETF fondy?

ETF fondy predstavujú výhodnú formu investovania hlavne pre ľudí, ktorí nechcú tráviť správou peňazí veľa času. Zo štatistík brokerov vyplýva, že väčšina investorov a hedgových fondov nie je schopná dlhodobo prekonávať zlatý benchmark investovania: akciový index S&P 500 s priemerným zhodnotením 10,4% ročne. Ten je zložený z 500 akcií najväčších spoločností ochodovaných na americkej burze. Logicky z toho vyplýva, že investovanie do samotného indexu by teda znamenalo, že štatisticky máte vyššiu pravdepodobnosť zhodnotiť vaše úspory lepšie ako väčšina investorov. Ako ale vložiť svoje peniaze do takéhoto indexu? Jednou možnosťou je nakúpiť akcie 500 spoločností v tomto indexe. Aj keď by to teoreticky bolo možné, išlo by o mravenčiu prácu pretože zloženie indexu sa neustále mení. Nehovoriac o poplatkoch spojených s takýmto nákupom. Alternatívou k tomu je nákup ETF fondu, ktorý kopíruje index S&P500. Samotná skratka ETF (Exchange Traded Fund) znamená, že sa jedná o fond, ktorý je obchodovateľný na burze. Investor si tak môže kúpiť akoby podiel v tomto fonde a tým získa jednoduchý spôsob ako investovať do podkladového aktíva indexu S&P500.

Investovanie do ETF je veľmi jednoduché a poradí si s tým každý. S čím si zrejme neporadíte sami je zdanenie takýchto obchodov. Ideálne je obrátiť sa v tejto oblasti na odborníkov. Po zadaní spojenia Daňový poradca Bratislava vám vyhľadávač určite pomôže nájsť kompetentného daňového poradcu. Expertom v oblasti zdanenia investícií do akcií, ale aj ako riešiť kryptomeny dane je EMINEO PARTNERS.

Musím zdaniť zisky z ETF fondov?

Väčšina ľudí sa mylne domnieva, že z ETF transakcií nie je potrebné dane odvádzať. Toto tvrdenie je na jednej strane pravdivé a na druhej nie. Do minulého roka boli ETF fondy prezentované ako výhodné investovanie, z ktorého nie je potrebné platiť daň, ak ste držiteľom fondov viac ako rok. Zdaňovať sa nemuseli ani v prípade, že boli obchodované na burze cenných papierov. Podľa nedávnych vyjadrení ministerstva financií je zrejmé, že platenie daní z ETF fondov je nutné posudzovať individuálne. Pri posudzovaní sa berie ohľad na právnu subjektivitu fondu, charakter fondu, na jeho zdaňovanie alebo na to či ide o nástroj kolektívneho investovania. Ak bude uznaná vaša povinnosť zaplatiť daň, museli by ste ju uhradiť vo výške 19 % a zároveň by ste museli platiť zdravotné odvody z výnosu vo výške 14 %. Sami musíte uznať, že laik nemá šancu pochopiť, kedy zisky zdaniť a kedy nie. Profesionáli z firmy Emineo Partners dokážu stanoviť daňovú povinnosť a s odvodom daní vám pomôcť. Tím špecialistov v oblasti daní, účtovníctva, financií a práva vám pomôže správne nastaviť postup pri zdaňovaní takýchto investícií. Ak vás zaujíma koľko ich služby stoja, navštívte ich web, kde sa to v sekcii vedenie účtovníctva cenník dozviete.

 

 

Čítané: 2764 x