Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Vyberáte nový prenosný reproduktor? Venujte pozornosť týmto parametrom

Datum: 05.12.2023

Orientovať sa v širokej ponuke prenosných reproduktorov nie je ľahké. Jednotlivé modely sa líšia nielen cenou, ale aj rozmermi, parametrami a funkciami.

Vyberáte nový prenosný reproduktor? Venujte pozornosť týmto parametrom

Väčšina z nich má v sebe zabudovanú funkciu Bluetooth, ktorá umožňuje bezdrôtové prepojenie reproduktora a prehrávacieho zariadenia. Takmer každý prenosný reproduktor má aj nabíjaciu batériu, a tak si nemusíte robiť starosti s výmenou bateriek. Stačí ho pravidelne nabíjať.

Prečo je výkon reproduktora dôležitý

Jednou z vlastností, ktoré by ste si pri kúpe prenosného reproduktora mali všímať, je výkon. Všeobecne platí, že o čo vyšší výkon, o to väčší priestor dokáže reproduktor zaplniť kvalitným zvukom.

Menšie reproduktory určené na domáce použitie majú obvykle výkon v rozmedzí od 10 do 40 wattov, tie výkonnejšie dosahujú 60, 100 alebo dokonca až 600 wattov. Tento výkon však má priamy vplyv na ich rozmery, ktoré je možné prirovnať k rozmerom stredného cestovného kufra.

Pokiaľ ide o kvalitu, najlepšie je, keď si zvuk reproduktora vypočujete naživo. Ak to nie je možné, venujte pozornosť značke, recenziám výrobcu i vyhliadnutého modelu a počtu reproduktorov.

Medzi reproduktory s najkvalitnejším zvukom sa radia napríklad modely s označením 5.1., ktoré disponujú subwooferom, dvoma prednými, dvoma zadnými a jedným stredovým reproduktorom.

Výdrž batérie a funkcia power banky

Ďalším podstatným parametrom je výdrž batérie. I keď reproduktory môžete používať aj v priebehu nabíjania, nie vždy sa vo vašej blízkosti nachádza napájací zdroj. Môže sa teda ľahko stať, že hudba sa zrazu vypne a zábava sa skončí. Výdrž batérie sa pohybuje od troch až po viac ako dvadsať hodín prehrávania.

Užitočnou vlastnosťou Bluetooth reproduktora je i jeho schopnosť nahradiť power banku. Stačí doň káblom zapojiť mobilný telefón a nechať ho nabíjať. 

 

Bluetooth reproduktor a parametre IPX a IP

Chcete si hudbu užívať nielen doma, ale aj na dovolenke pri mori, kde s jeho pomocou usporiadate zábavný plážový večierok, či pri práci na stavbe? Zamerajte sa na parametre IPX a IP. Prvý z nich informuje o odolnosti reproduktoru voči vode.

Ak máte napríklad reproduktor s označením IPX 8, znamená to, že sa nepoškodí, ani keď bude hodinu ponorený 5 metrov pod hladinou. Skratka IP 6 zas prezradí, že daný reproduktor je absolútne prachotesný, takže doňho nepreniknú žiadne drobné nečistoty. Okrem toho vyniká aj odolnosťou voči mechanickému poškodeniu.

Ak si pred kúpou prenosného reproduktora dôkladne premyslíte, čo od neho očakávate, určite vyberiete taký, ktorý vám bude dokonale vyhovovať vzhľadom aj vlastnosťami.

 

Čítané: 1168 x