Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Dividendové akcie: Ako dosiahnuť pasívny príjem z dividend

Datum: 30.09.2023

Pri plánovaní finančnej stability na dôchodku by sme mali brať do úvahy rôzne spôsoby investovania. Jedným z najatraktívnejších je pritom investovanie do dividendových akcií, vďaka ktorým si môžeme zabezpečiť pasívny príjem a vďaka nemu si tak užívať dôchodok presne podľa svojich predstáv.

Dividendové akcie: Ako dosiahnuť pasívny príjem z dividend

Čo sú to teda dividendové akcie a kam investovať peniaze, aby sme dosiahli stabilný dôchodok?

Pod pojmom dividendové akcie si môžeme predstaviť také akcie spoločností, ktoré pravidelne vyplácajú časť svojho zisku svojim akcionárom vo forme dividend. Tieto dividendy sú vyplácané zväčša štvrťročne a predstavujú percentuálnu časť hodnoty danej akcie. Investície do dividendových akcií tak umožňujú investorom získať pasívny príjem bez nutnosti predaja svojich investícií. Ide o zaujímavý spôsob investovania, ktorý nám ukazuje, kam investovať peniaze tak, aby nám zaistili pekný dôchodok.

Výhody investovania do dividendových akcií

Investovanie do dividendových akcií má niekoľko výhod:

  • Pasívny príjem

Dividendy poskytujú svojim investorom stabilný príjem bez nutnosti predaja svojich investícií. Tento princíp môže byť veľmi užitočný najmä pre ľudí blížiacich sa k dôchodkovému veku, rovnako však aj pre tých, ktorí chcú dosiahnuť finančnú nezávislosť.

  • Rast hodnoty portfólia

Spoločnosti, ktoré fungujú na princípe vyplácania dividend, majú tendenciu dosahovať stabilnejšie ceny akcií a dlhodobo rásť. Pre vás ako investora je to veľkou výhodou, pretože to v konečnom dôsledku môže viesť k rastu hodnoty vášho investičného portfólia.

Kam investovať peniaze?

Ani v prípade dividend však nie je jedno, kam svoje peniaze posielate. Pri hľadaní odpovede na otázku do čoho investovať treba mať prehľad a vyberať si najmä spoločnosti, ktoré sú známe a spoľahlivé. Hľadajte spoločnosti, s ktorými sa viaže dlhá história vyplácania dividend, aby ste mali istotu, že o svoje investície zbytočne neprídete. Dobrým príkladom je najmä sektor energetiky, telekomunikácií a zdravotníctva, v rámci ktorých sú spoločnosti známe svojimi dividendovými akciami.

Diverzifikácia portfólia

Ani v prípade dividendových akcií sa však neoplatí zabúdať na diverzifikáciu portfólia. Stále platí, že investície treba rozložiť do viacerých spoločností a sektorov, pretože práve tak minimalizujete riziko straty. Pravidelný príjem si tak môžete zabezpečiť z viacerých zdrojov a jedným z nich môžu byť napríklad investície do nehnuteľností. Kúpa bytu alebo komerčnej nehnuteľnosti môže byť výborným spôsobom, ako si v dôchodku zabezpečiť stabilný pasívny príjem, ktorý dokáže pokryť všetky vaše výdavky.

Investovanie do dividendových akcií môže byť výborným spôsobom, ako dosiahnuť pasívny príjem počas dôchodku. Dôležité je však vybrať si spoľahlivé spoločnosti s dlhou históriou vyplácania dividend a diverzifikovať svoje portfólio. Okrem toho môžete zvážiť aj investície do nehnuteľností, ktoré vám môžu poskytnúť ďalší zdroj vášho pasívneho príjmu.

 

Čítané: 1829 x