Rozšírené hľadanie
Piatok 3. Máj 2024 |
meniny má Galina

Aké sú hlavné kritériá pri výbere parfumu?

Datum: 28.07.2020

Vybrať si vôňu, ktorá vám bude „sedieť“, je niekedy naozaj náročné. Aké otázky by ste si mali pred samotným hľadaním „tej pravej“ voňavky položiť? Na tieto kritériá sa zamerajte!

Zistite, akú kategóriu vôní preferujete

Vône parfumov sa dajú rozdeliť do niekoľkých kategórií. Romantičkám vyhovujú kvetinové tóny, milovníčky ovocia a leta si zas prídu na svoje pri ovocných akcentoch, orientálne parfumy obľubujú fanúšičky tajomna a sebavedomé dámy si vyberajú obvykle drevité tóny – santal alebo céder. Ďalšie kritérium pre výber správnej vône? Obľúbená farba! Tá vraj vypovedá o vašom charaktere viac ako si myslíte.

Biela fandí sviežim ovocným vôňam s prímesou citrusov alebo kvetín ako ľalia, ruža či jazmín, čierna symbolizuje korenené alebo drevité vône, červená túži po oriente, zelená jednoznačne smeruje ku kvetinovým akcentom – fialke, lotosu alebo pomarančovníku, milovníčky modrej sa cítia samy sebou pri vôňach, ktoré im dodávajú pocit slobody. Favoritmi sú svieže tóny citrónu, jablka, konvalinky či magnólie.

Pri výbere parfumu zohľadnite jeho nosenie

Zvážte príležitosť, na ktorú kvalitný parfum kupujete. Pokiaľ hľadáte voňavku na denné nosenie, voľte skôr ľahké, svieže vône toaletných vôd. Chcete parfumom očariť partnera? Tým pravým orechovým budú sladké vône. Korenené a ťažké vône vám dodajú sebavedomie a využijete ich aj na večer alebo špeciálne príležitosti.

Ako intenzívnu vôňu chcete?

Parfumy sa podľa obsahu vonných zložiek delia na štyri typy. Čím vyššie percento vonnej kompozície, tým intenzívnejšia vôňa. Parfum obsahuje 15 – 40 % vonných esencií, parfumovaná voda 12 – 15 % vonných látok, toaletná voda sa pohybuje v rozmedzí od 6 – 12 %, kolínska obsahuje len do 5 % vonných esencií. Viete ako veľmi chcete voňať? Vyberajte si podľa podielu vonných zložiek a prírodných vôd.

Testovanie parfumov má svoje zásady!

To, že rovnaký parfum môže na každom voňať inak, ste už asi počuli. Ako je to možné? Chémia pokožky určuje vôňu parfumu. Vedeli ste, že stres dokáže negatívne ovplyvniť výber parfumu? Čuch je na tom najlepšie dopoludnia, v tomto čase vyrazte do parfumérie a zoberte si so sebou vrecko zrnkovej kávy, ku ktorej si po každom testovaní privoniate. Dôvod? Káva eliminuje pachy!

Parfum testujte na prúžku alebo na zápästí, vôňa však autentickejšie vyznie na pokožke. Nezabudnite, že vôňa potrebuje čas, aby sa rozvinula, preto chvíľku počkajte, než privoniate. Vonné zložky, ktoré ucítite po aplikácii ako prvé, sú hlavou parfumu a práve ony rozhodujú o tom, či sa vám vôňa páči.

Približne po štvrťhodine nastupuje srdce parfumu, ktoré intenzívne vonia približne dve až tri hodiny. Na záver ucítite základ voňavky, pomaly vyprchajúce vonné esencie, ktoré budú doznievať približne štyri hodiny. Pri výbere dajte vždy na vlastný pocit a vyberte si vôňu, ktorá si vás získa na prvý „čuch“!

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

Čítané: 3112 x