Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Moderné technológie v oblasti prístreškov pre autá: prehľad najnovšieho vývoja

Datum: 19.02.2024

Nepriaznivé počasie, striedanie teplôt či nadmerná vlhkosť vzduchu môžu výrazne skracovať životnosť vášho vozu. Z tohto dôvodu je vhodné ho odpovedajúcim spôsobom chrániť, najmä ak ho nepoužívate pravidelne. Dlhodobé odstavenie na exteriérovom parkovacom mieste môže mať ešte oveľa horšie následky.

Moderné technológie v oblasti prístreškov pre autá: prehľad najnovšieho vývoja

Aj napriek moderným technológiám a riešeniam úpravy povrchu a využívaniu pokročilých materiálov podlieha každé vozidlo opotrebovaniu a pôsobeniu poveternosti. Slnečné žiarenie, striedanie horúceho počasia a mrazu a zvýšená vlhkosť ovzdušia degradujú vonkajšie i vnútorné súčasti automobilu a vedú postupne nielen k strate špecifických vlastností vizuálnych, ale i funkčných – dochádza k porušovaniu ochrannej bariéry i materiálu, ktorý chráni. Spomalenie degradačných procesov je možné dosiahnuť adekvátnou ochranou, ideálne vytvorením priestoru, ktorý pôsobenie poveternostných faktorov obmedzuje.


Prístrešok pre auto z polykarbonátu, foto: gardenway.sk

Ochrana automobilu proti poveternosti

Najjednoduchším spôsobom, ako automobil pred poveternosťou chrániť, je uzatvoriť ho do priestoru s regulovanými a stabilizovanými podmienkami. Ak sa chystáte voz napríklad v zimnom období nepoužívať, je výhodné mať preň pripravený priestor, ktorý bude chránený pred nadmernou vlhkosťou alebo priamo vodou a so stabilnou teplotou na optimálnej úrovni. K tomuto účelu sa ponúka hneď niekoľko riešení s rôznou mierou úspešnosti a finančnej náročnosti.

Vlastná garáž

Garáž býva súčasťou rodinného domčeka (ako jedna z jeho miestností), môže však stáť i samostatne alebo je možné ju vybudovať dodatočne. Klasické garáže sa stavajú z bežných stavebných materiálov – bývajú betónové alebo murované a ide o pomerne robustný objekt s dlhou životnosťou a vysokou odolnosťou. Alternatívou murovaných garáží sú garáže montované, ktoré sú najčastejšie kovové (plechové). Výhodou montovaných garáží je rýchlosť výstavby, životnosťou sa približujú garážam murovaným.

Prístrešok pre auto z polykarbonátových panelov, foto: gardenway.sk

Prístrešky pre automobily

O niečo jednoduchším riešením ochrany automobilu proti poveternosti sú prístrešky. Štandardne ide o montované stavby z kovových materiálov alebo dreva (v kombinácii s rôznymi typmi krytiny). Výhodou prístrešku je nižšia vstupná investícia a rýchlejšia výstavba, nevýhodou pomerne otvorený priestor. Prístrešky sú vhodné ako ochrana pravidelne používaného automobilu, výhodné sú najmä pri vybudovaní na záveternej strane priľahlého objektu. Pre inšpiráciu sa môžete pozrieť na prístrešky na auto na gardenway.sk.

Dočasné garáže – garážové stany

Garážový stan je tvorený jednoduchou rámovou konštrukciou (kostrou) z pevného a pružného materiálu (väčšinou sa využívajú oceľové trubky), na ktorú sa natiahne pevná ochranná plastová fólia. Vstupná investícia je v tomto prípade relatívne nízka a veľkou výhodou je možnosť presúvania garáže podľa potreby, prípadne jej dočasného zrušenia.

 Garážový stan, foto gardenway.sk

Prenájom garážovaného miesta

Ak nemáte k dispozícii priestor, kde vybudovať garáž či aspoň prístrešok pre váš automobil, môžete si prenajať (či kúpiť) garáž alebo garážové státie v parkovacom dome. Táto alternatíva však znamená pravidelné platené nájmu (ak si miesto neodkúpite) a často nutnosť dochádzať pre automobil na väčšie vzdialenosti.

Čítané: 715 x