Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia

Na čo všetko myslieť pred odoslaním balíka?

Datum: 04.09.2023

Ak svoj balík správne pripravíte na cestu, bude bezpečne doručený adresátovi. Viete, ako ho treba zabaliť či akú prepravu zvoliť?

Na čo všetko myslieť pred odoslaním balíka

Držte sa týchto tipov a už nikdy sa o svoj balík nebudete báť.

Správne ho „zaodejte“ a označte

Keď niekam cestujeme, do auta si zvykneme baliť veci rôzneho charakteru. Naučili sme sa prepravovať potraviny, zvieratá, rastliny, stavebný aj záhradkársky materiál. Základ teda ovládame.

Ak ideme odoslať balík, musíme ho pripraviť na dlhú cestu. Väčšina dopravcov navyše netuší, čo v balíku prepravuje, a tak je dobré ich informovať o charaktere zásielky (nápis pozor, krehké, šípky informujúce o tom, ako balík položiť, a pod.).

Ak idete odoslať veci, ktoré by sa počas prepravy mohli otvoriť a rozliať, je vhodné ich zabaliť do ochranného vrecka/fólie. Ak prepravujete krehké predmety, tiež ich treba obaliť, aby sa nerozbili.

Aj samotný list alebo balík je po uzatvorení vhodné ešte prelepiť pevnou lepiacou páskou, najlepšie i na hranách či miestach, ktoré by sa mohli pod váhou balíka roztvoriť. Pokiaľ vám odoslanie balíka súri, zvoľte si expresnú prepravu.

Voľný priestor v balíku vyplňte

Aby vám predmety v balíku neposkakovali, a tým sa neznehodnotili, vyplňte voľný priestor. Je na vás, či si zvolíte papier, kartón, bublinkové fólie. Podstatné je, aby sa predmety v balíku (v kartónovej krabici) nemohli hýbať.

Ak nájdete vhodnú veľkosť krabice, priestor priveľmi vypĺňať nemusíte. Mimochodom, niektoré prepravné služby si účtujú aj za rozmery a hmotnosť balíka, preto si rozmyslite, ako mať zásielku čo najmenšiu a čo najľahšiu. Ak je možné zásielku poslať ako list, využite to. Odoslať listovú zásielku väčších rozmerov je oveľa výhodnejšie ako odoslať balík.

Myslite aj na to, že prepravca nemusí s vašou zásielkou manipulovať „v rukavičkách“, pri rýchlej práci alebo väčšej zákrute si balík možno aj poskočí. Na zásielky ťažšie ako 15 kg je vhodné uviazať šnúrky, vďaka ktorým sa budú ľahšie prenášať.

 

 

Pošlite ho aj do zahraničia

Prepravné služby môžete využiť aj v prípade odosielania cenných predmetov. Jednoducho si stačí balík poistiť a v prípade, že by sa jeho obsah akokoľvek poškodil, poisťovňa vám to preplatí.

Chcete poslať balík do zahraničia? Iste tam trafí, len treba myslieť na prepravný štítok. Ak správne zadáte adresu odosielateľa a prijímateľa, príp. mail a telefónne číslo adresáta, určite si zásielka k nemu cestu nájde.

Prepravný štítok by mal byť na viditeľnom mieste, neprekrytý šnúrkou ani lepiacou páskou. Dobrá kuriérska služba vám garantuje, že váš balík doručí aj do zahraničia v priebehu 12 – 48 hodín v závislosti od vzdialenosti cieľového miesta.

 

zdroj: freepik

zdroj: katransport.sk

Zdroj: shutterstock

Čítané: 2163 x