Rozšírené hľadanie
Štvrtok 2. Máj 2024 |
meniny má Žigmund

Ako sa motivovať k pravidelnému cvičeniu

Datum: 01.11.2023

Chceli by ste pravidelne cvičiť, ale neviete sa k tomu prinútiť? To, čo potrebujete je poriadna motivácia. Ako na ňu sa dočítate v tomto článku.

Ako sa motivovať k pravidelnému cvičeniu

Motivovať sa k pravidelnému cvičeniu môže byť mimoriadne náročné, najmä ak nemáme dlhodobé návyky alebo sme neboli k športovaniu vedení od malička. Existuje však niekoľko stratégií, ktoré nám môžu pomôcť začať pravidelne cvičiť. Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

1.  Výživové doplnky:

Výživové doplnky sú prvým z úžasných spôsobov, ako zlepšiť motiváciu k pravidelnému cvičeniu. Či už je to proteín, ktorý dodá telu potrebné živiny, alebo predtréningovka, ktorá nám pomôže dostať sa do správneho rozpoloženia na tréning.

●    Proteín:

Bielkoviny sú najdôležitejšou makroživinou. Bez dostatku týchto živín je akékoľvek cvičenie významne sťažené. Ide predovšetkým o to, že máme horšiu regeneráciu, sme viac unavení, náchylnejší na zranenia a nedokážeme budovať ani udržiavať svaly. Proteín vo forme instantného nápoja nám umožní rýchle a jednoduché doplnenie bielkovín. Náš tréning sa tak stane príjemnejším a kvalitnejším, čo prirodzene vedie k väčšej motivácii k cvičeniu do budúcnosti.

●    Predtréningovka

Predtréningovka či nakopávač. Pod týmito slovami sa skrývajú predtrénidtréningové doplnky, ktoré dokážu zvýšiť náš výkon počas tréningu, znížiť únavu, zvýšiť koncentráciu a sústredenie a dodať nášmu telu kvalitné živiny a vitamíny počas náročných tréningov. Dokážu tak zlepšiť naše tréningy, uľahčiť nám dosiahnutie lepších výsledkov v budúcnosti a  motivovať nás k ďalším tréningom.

 

Bez ohľadu na to, aké výživové doplnky používame, mali by sme mať na pamäti, že skutočne dobrý a kvalitne zostavený tréning tým nenahradí. Napriek tomu je podpora v podobe proteínov, predtréningových prípravkov či aminokyselín účinná a v motivácii k pravidelnému cvičeniu má svoje zaslúžené miesto.

2.  Motivačné plány:

Motivačné plány, denníky a tabuľky môžu pomôcť udržať našu motiváciu jasnú a neochvejnú.

●    Stanovenie si jasných a dosiahnuteľných cieľov:

Je dôležité stanoviť si konkrétne, merateľné a realistické ciele. Či už ide o zabehnutie určitej vzdialenosti, zníženie hmotnosti alebo budovanie svalovej hmoty, jasné ciele vám môžu pomôcť poskytnúť motiváciu a nestratíte sa  v nich.

●    Stanovenie si krátkodobých cieľov:

Najúčinnejšie je stanoviť si ciele na týždeň alebo 14 dní dopredu. Môžu to byť drobnosti, ale tieto maličkosti vás udržia pri tréningu a udržia vám motiváciu.

●    Stanovenie si dlhodobých cieľov:

Okrem krátkodobých cieľov si stanovte aj dlhodobé ciele. Niektoré z nich si určite tak, aby ste ich s istotou splnili, ale z dlhodobého hľadiska sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázii a snívajte vo veľkom.

●    Vytvorte si tréningový plán a tréningový denník:

Ten prvý vás bude motivovať k tomu, aby ste trénovali a druhý bude slúžiť na to, aby ste o svojich pokrokoch mali jasný prehľad

●    Nájdite si činnosť, ktorá vás baví:

 Vyberte si cvičenie alebo fyzickú aktivitu, ktorá vás naozaj baví. Či už je to tanec, turistika, plávanie alebo tímové športy, robte niečo, čo vás baví a motiváciu si tak udržíte oveľa jednoduchšie.

 

K lepšej motivácii môže viesť mnoho ciest, či už je to kamarát na cvičenie, kurz, kde si môžete nájsť nových priateľov alebo odmeňovanie sa, pri dosiahnutí určitého vytýčeného cieľu. Nech už na seba použijete hocijaký trik, mali by ste k sebe byť trpezliví a láskaví a pochopiť, že sú lepšie a horšie dni. Najdôležitejšie je vytrvať.

 

Čítané: 1611 x