Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Jarné dobrodružstvá na horských bicykloch

Datum: 01.04.2024

Hľadáte možnosti nových dobrodružstiev? S jarnou náladou prichádza čas na objavovanie krás prírody v sedle horského bicykla. Svet horských bicyklov je plný adrenalínu, zábavy a neustáleho prekonávania samého seba.

Jarné dobrodružstvá na horských bicykloch

Stabilné bicykle vám doslovne dajú krídla a pomôžu preskúmať malebné prírodné zákutia a tiež prekonať náročné terény. Získajte slobodu a užívajte si už túto jar výhody horského bicykla.

História horských bicyklov

Prvý horský bicykel bol vyrobený v 70. rokoch minulého storočia v Kalifornii. Išlo vlastne o upravené cestné bicykle s hrubšími pneumatikami a odpruženou vidlicou. Postupný vývoj a technologický pokrok z nich urobili pokročilé dopravné prostriedky, ktoré sú dnes rozdelené do rôznych kategórií od ľahkých cross-country bicyklov až po robustné downhillové špeciály.

Vyberte si horský bicykel

Modelov horských bicyklov existuje niekoľko, takže ich dokážete prispôsobiť svojmu štýlu jazdy i terénu, do ktorého sa chcete vybrať. Pre väčšie možnosti výberu kliknite na ponuku internetového obchodu inSPORTline. Z akých typov horských bicyklov je možné vyberať?

Na zdolávanie dlhých vzdialeností a náročnejšieho terénu sú najlepšie ľahké a rýchle bicykle v modely Cross-country (XC). Pre nadšencov adrenalínu, skákania a náročnejších manévrov sú určené enduro bicykle z kategórie horských bicyklov. Vskutku špeciálnou kolekciou sú downhill bicykle zostrojené pre zjazdy zo strmých kopcov. Tieto bicykle dokážu prekonať aj rôzne vysoké prekážky. Nepotrebujete skúšať, čo bicykel dokáže, ale túžite po obyčajnej jazde v lese? Kúpte si trailový bicykel. Ide o univerzálny horský bicykel vhodný pre širokú škálu terénov, zvládne lesné cesty i technické trialy. Je obľúbený aj v prevedení ako dámske bicykle.

Výhody jazdy na horskom bicykli

Jazda na horskom bicykli je skvelý spôsob, ako zlepšiť kondíciu, posilniť svaly a spáliť kalórie. Prekonávanie terénu a zdolávanie výziev prináša radosť a vzrušenie. Jazda na horskom bicykli je možnosťou, ako sa dostať do prírody a zbaviť sa stresu. Spojenie jazdy a prírody je najlepším liekom pre psychiku. O to viac ide o všeliek, keď sa na bicykloch vyberiete spolu s priateľmi či rodinou. Budovanie komunity a spoločných záujmov na bicykloch vás bude baviť a napĺňať.

Zopár tipov pre cyklistov začiatočníkov

Pri výbere horského bicykla je dôležité zvážiť viacero faktorov, a to hlavne:

  • Aký typ terénu chcete jazdiť?
  • Koľko peňazí chcete do bicykla investovať?

Bicykel by mal mať správnu veľkosť pre vašu výšku a postavu. Odpruženie, prevody, brzdy a ostatné komponenty by mali zodpovedať vašim potrebám a typu jazdy. Pre väčší pôžitok z jazdy začnite v ľahkom teréne a postupne sa prepracujte k náročnejším trasám. Investujte do kvalitnej helmy a chráničov. Jazdite s rozumom a rešpektujte ostatných účastníkov cestnej premávky a turistov v prírode.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

 

Čítané: 437 x