Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

3 cesty ku kvalitnému spánku

Datum: 24.08.2022

Každý z vás iste v živote zažil noc, počas ktorej nemohol zaspať a len sa prehadzoval z boka na bok. Zažiť občas takúto noc je v poriadku, zažívať ju viackrát do týždňa je zdraviu škodlivé. S absenciou spánku ruka v ruke prichádzajú rôzne zdravotné problémy.

3 cesty ku kvalitnému spánku

Zmeňte bezsenné noci na spánok ako na obláčiku a riaďte sa našimi radami.

1. Posteľ, z ktorej nebudete chcieť vyliezť

Šetrili ste na kúpe postele? Pokojného spánku sa nedočkáte. Posteľ by ste mali vyberať nielen podľa dizajnu, ale tiež podľa rozmerov a veľmi dôležitý je výber roštu do postele. Ak sa vám nechce kupovať všetky komponenty zvlášť, tak si kúpte boxspring alebo čalúnené postele. Pozor však na to, že takéto postele vám nemusia vyhovovať s ohľadom na tvrdosť matraca. Predávajú sa totiž už kompletné t.j. aj s roštom a matracmi, najčastejšie v strednej tvrdosti. Na druhej strane, ak nemáte zdravotné problémy, tak sú kompletne predávané postele pre vás dobrou voľbou. V prípade, že kupujete len posteľný rám, zamerajte sa na pevnosť spojov a na rozmery rámu. Posteľ pre jedného by mala byť minimálne 200 cm dlhá a 90 cm široká. Do rámu je nutné dokúpiť rošt, ktorý sa postará o správne rozloženie vašej váhy a ochráni matrac pred deformáciou.

2. Matrac, ktorý vás bude maznať

K rámu postele a roštu je nutné dokúpiť matrac. Matrac si vyberte podľa vášho zdravotného stavu a preferencií ohľadom tvrdosti. Špeciálne matrace sa vyrábajú pre alergikov, pre dlhodobo ležiacich alebo pre ľudí s pohybovými problémami. Najviac predávané sú matraca penové. Na výber máte veľa druhov pien, ktoré vynikajú skvelými vlastnosťami. Ak hľadáte maximálne pohodlný matrac, ktorý podoprie počas spánku telo v každej polohe, zaobstarajte si matrac z pamäťovej peny. Pre ľudí s vyššou váhou sú určené pružinové matrace alebo ich variant taštičkové. Veľmi dobré vlastnosti majú tiež latexové matrace. Tento druh matraca je hypoalergénny, vzdušný a hrdí sa výbornými ortopedickými vlastnosťami. Zdá sa vám cena matracov vysoká? Využite matrace akcia v internetových obchodoch.

3. Lôžkoviny, ktoré vás budú objímať

Poslednou cestičkou ku kvalitnému spánku sú lôžkoviny. Okrem výberu bielizne nezabudnite na vhodný vankúš a paplón. V súčasnosti sú najviac preferované anatomické vankúše, ktoré podpierajú a udržujú krčnú chrbticu v správnej polohe. Ráno nebudete trpieť pocitmi stuhnutosti a všetky svaly v okolí šije budú nádherne uvoľnené. A čo výber paplónu? V minulosti využívané páperové paplóny a paplóny vyrobené z peria nahradili umelé materiály. Umelé vlákna príjemné hrejú, vydržia dlho v top stave a nevyvolávajú alergie. Paplóny zo syntetických materiálov sú navyše veľmi ľahké, takže ich počas spánku ani necítite, ale zároveň príjemne hrejú. Paplóny sa zväčša vyrábajú v rozmere 200 x 140 cm, ale zakúpiť sa dajú tiež predĺžené verzie pre dlháňov.

 

Čítané: 3221 x