Rozšírené hľadanie
Streda 1. Máj 2024 |
meniny má Sviatok práce

Astigmatizmus – keď oči neposlúchajú

Datum: 12.11.2023

Astigmatizmus patrí medzi ochorenia očí, ktoré spôsobujú zhoršené videnie. Často je táto chyba videnia spojená s krátkozrakosťou a ďalekozrakosťou.

Astigmatizmus – keď oči neposlúchajú

Na korekciu očnej vady musí pacient nosiť špeciálne upravené okuliare (cylindrické) alebo kontaktné šošovky. Jedinou možnosťou, ako sa astigmatizmu dokážete plne zbaviť, je laserová operácia očí.

Astigmatizmus v skratke

Astigmatizmus je refrakčná chyba oka, ku ktorej dochádza z dôvodu zlého zakrivenia rohovky. Pri astigmatizme je tvar rohovky oválny alebo eliptický. V dôsledku tejto nepravidelnosti tvaru rohovky sa svetlo, ktoré prechádza do oka, nesústreďuje presne na jednom bode na sietnici, ale sa rozptyľuje. Rozptýlené svetlo vytvára nejasný obraz a postihnutý má rozmazané videnie. Korigovať astigmatizmus je možné špeciálnymi okuliarmi a šošovka. Jedinou cestou k úplnému vyliečeniu je laserová operácia očí.

Prejavy astigmatizmu

Ako zistíte, že trpíte astigmatizmom? K jednoznačnej diagnóze môže dospieť len očný lekár. Počas približne 3 hodiny trvajúceho vyšetrenia vám najskôr rozkvapká oči. Vďaka kvapkám sa zrenice rozšíria a lekár môže pristúpiť k testovaniu. Medzi prejavy astigmatizmu patria:

  • rozmazané videnie – videnie je rozmazané alebo neostré
  • únava očí - nepríjemné pocity pri dlhšom sledovaní obrazovky alebo pri činnostiach, ktoré vyžadujú zaostrovanie očí
  • zhoršené bočné videnie – v bočných periférnych oblastiach nevidíte detaily
  • bolesti hlavy, zhorená orientácia v priestore a iné

Astigmatizmus je možné plne odstrániť

Nosenie dioptrických okuliarov alebo šošoviek astigmatizmus nevylieči. Jedinou cestou k úplnému uzdraveniu je operácia očí. Nemusíte sa obávať, pretože dnešné moderné metódy sú nielen bezbolestné, ale tiež veľmi rýchle. Ide o rôzne formy laserových operácií. Počas operácie sa rohovka upraví do takého tvaru, aby ste opäť videli ako pred ochorením. Laserová operácia odstráni astigmatizmus, krátkozrakosť i ďalekozrakosť. Počas laserovej operácie sa vady odstránia na oboch očiach.

V súčasnosti je najmodernejšou metódou operácií očí metóda iLASIK. Zjednodušene môžeme povedať, že ide o prístroj, ktorý vytvorí 3D mapu oka a na jej základe odstráni všetky očné vady. O presnosti operácie svedčí aj to, že prístroj iLASIK je certifikovaný americkou agentúrou pre letectvo a vesmír. Operačný zákrok trvá pár minút a prebieha v lokálnej anestézii. Počas operácie ste plne pri vedomí a ihneď po zákroku môžete odísť domov. Hojenie prebieha len pár hodín a na druhý deň po operácii je možné vykonávať všetky bežné činnosti.

 

Čítané: 1495 x