Rozšírené hľadanie
Nedeľa 19. Máj 2024 |
meniny má Gertrúda
Pred 200 rokmi mala premiéru 9. symfónia – majstrovské dielo, ktoré Beethoven nikdy nemohol počuť

07.05.2024 20:45 Ak by sme hľadali významné hudobné udalosti 20. storočia, spomenuli by sme Woodstock, prvé vystúpenie The Beatles v USA, benefičný koncert Live Aid a mnoho ďalších. Ak by sme mali nájsť dôležité podujatia 19. storočia, až také jednoduché by to nebolo. Za jednou z nich však 7. mája 1824 nepochybne stál nemecký skladateľ Ludwig van Beethoven. Čítané: (2)

Nu-jazzové zoskupenie Lesní zvěř vydáva nový singel Passions

19.05.2024 17:00 Po čiastočnej odmlke, v ktorej sa protagonisti kapely venovali nezávisle svojim ďalším hudobným projektom, sa Lesní zvěř vracia späť s novým singlom, ktorý je zároveň predzvesťou k chystanému novému albumu. Čítané: (1)

Puerto vydáva nový videoklip ku skladbe Pinky Ring

19.05.2024 17:00 V singli pokračuje v urban latino žánri. Pre poslucháčov je predzvesťou nového EP, ktoré bude dostupné už 26. mája na všetkých streamovacích platformách. O produkciu skladby, rovnako ako aj celého EP, sa postaral producent Rexosound. Zaujímavosťou je, že v singli Pinky Ring spojil Puerto sily so svojím bratom Ninom Churým, ktorý sa pred kamerou objavil prvýkrát a vystupuje pod menom 23youngblood. Svoju časť skladby nahral Nino počas pobytu u Puerta v Španielsku. Čítané: (1)

Kapela Migrain vydala pri príležitosti 30. výročia smrti Kurta Cobaina skladbu Mundane

18.05.2024 18:15 Považskobystrická kapela Migrain vznikla v roku 2019 okolo speváka a gitaristu Dušana Masného. Projekt štyroch muzikantov s prvotným cieľom predstaviť poslucháčom hudbu vychádzajúcu z doposiaľ nezrealizovaných nápadov a úryvkov, ktoré sa nazbierali počas niekoľkých rokov. Čítané: (1)

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve

18.05.2024 18:15 Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times, ktorý zverejnili v piatok. Čítané: (1)

Lucie Bílá prináša poctu Petrovi Hapkovi k jeho nedožitým 80. narodeninám

17.05.2024 19:00 Lucie Bílá v rámci svojej bohatej a úspešnej kariéry nahrala a naspievala piesne mnohých mimoriadnych autorov, medzi ktorými nechýba ani dvojica Petr Hapka a Michal Horáček. Čítané: (1)

Slash vydal album Orgy of the Damned. Spolupráca s Demi Lovato dvihla nejedno obočie

17.05.2024 19:00 Gitarista legendárnych Guns N' Roses dnes vydal nový sólový album. Nahrávka s názvom Orgy of the Damned hostí mnoho prizvaných spevákov. Tí spolu so Slashom vzdávajú hold bluesu, ktorý je pre amerického gitaristu podstatným zdrojom inšpirácie. Nahrávka pozostáva prevažne z bluesových coververzií. Čítané: (1)

Štefánikove deti majú debutový album. Pomôžte im s jeho vydaním

17.05.2024 19:00 Obyčajné aj neobyčajné pesničky po slovensky. Pôvodná tvorba, muzikantská synergia a uvoľnenosť. To je príznačne nazvaná skupina Štefánikove deti, ktorá nahrala svoj debutový album Mlyny. Čítané: (1)

Stroon vydal nový singel Tectoniclifting. Zhudobnil v ňom márnu snahu zmeniť to, akí sme

17.05.2024 19:00 Transformácia človeka, jeho osobnosti a vlastností, môže niekedy pripomínať snahu zdvihnúť tektonickú dosku. Predstavu o tom, ako toto úsilie asi môže znieť, vám dá nový album elektronického producenta Stroona. Prvou zverejnenou ukážkou je singel Tectoniclifting, ktorý cez éterické trávnice, japonské perkusie, tranceové syntetizátory a hmlovú sirénu vyjadruje veľkosť, a zároveň márnosť úsilia stať sa iným, než som. Čítané: (1)

Billie Eilish má nový album. Je návratom k modrovlasej tínedžerke, ktorou bývala

17.05.2024 19:00 Úderom piatkovej polnoci sa Billie Eilish podelila so svojím tretím štúdiovým albumom Hit Me Hard and Soft. Na desiatich skladbách spolupracovala s bratom Finneasom. Vydaniu albumu nepredchádzali žiadne single, speváčka sa rozhodla dať fanúšikom celý album naraz. Čítané: (1)

Beth Gibbons z Portishead vydala sólový album spolu so singlom Lost Changes

17.05.2024 19:00 Frontmanka skupiny Portishead prichádza s debutovým sólovým albumom Lives Ooutgrown. Desať pesničiek vznikalo v priebehu desiatich rokov a sú najosobnejšími skladbami, aké kedy Beth Gibbons napísala. Čítané: (1)

Kašlite na recenzie: Back to Black o Amy Winehouse nie je zlý film. Len nevieme, či netápe v tme

16.05.2024 20:15 Jeden z najsmutnejších príbehov novodobej histórie populárnej hudby pozná publikum za posledných dvadsať rokov dvojako. Najprv sme boli svedkami verzie "naživo" a po smrti extrémne talentovanej speváčky doplnili kontext dokumenty. Nový film, tentokrát hraný, vyzerá byť navyše, ale snaží sa doložiť tretí rozmer – pohľad Amy Winehouse. Čítané: (1)

Nekrológ Slim Shadyho: Fanúšikovia nikdy nezabudnú na kontroverzného rapera

16.05.2024 20:15 V detroitských novinách bol tento týždeň zverejnený netradičný nekrológ, venovaný Slim Shadymu, ktorý je alter egom rapera Eminema. Nekrológ vzdáva hold kariére kontroverzného rapera, podľa ktorého bude pomenovaný pripravovaný album The Death of Slim Shady. Eminemov 12. album vyjde v priebehu tohto roka. Presný dátum ešte nie je známy. Čítané: (1)

Zayn Malik vydá country album. Nechce však byť porovnávaný s Beyoncé

16.05.2024 20:15 Očakávaný album Zayna Malika sa vychádza už zajtra 17. mája. Nahrávka Room Under the Stairs bude ovplyvnená žánrom country. Spevák ale upozorňuje na to, že vznikal prirodzene a nejde o prispôsobovanie sa aktuálnym hudobným trendom. Obáva sa ale porovnávania s Beyoncé a špekulácií ohľadom prvoplánu. Čítané: (1)

Katarína Knechtová sa fanúšikom predstaví na piatich exkluzívnych koncertoch Svety Tour 2024

16.05.2024 20:15 Speváčka a skladateľka Katarína Knechtová vyráža na exkluzívne turné. Jedna z našich najlepších speváčok predstaví svoje autorské skladby v špeciálnych úpravách a hudobnom prevedení tak, ako ste ich doteraz ešte nikdy nezažili. Na piatich exkluzívnych koncertoch od Bratislavy až po Prešov prinesie Katka originálne pódium, ktoré sa aktuálne vyrába v Londýne. Príďte zažiť atmosféru výnimočných Svetov Katky Knechtovej a nechajte ich prepojiť s tými vašimi. Čítané: (1)