Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

5 hlavných príčin zlyhania tesnení

Datum: 22.12.2023

Ložiskové tesnenia môžu byť kľúčovým prvkom v správnom fungovaní strojov, ale ich význam často podceňujeme. Zlyhanie týchto tesnení môže viesť k vážnym problémom, najmä ak ide o ložiská. V tomto článku preskúmame päť hlavných dôvodov, prečo tesnenie môže zlyhať, a ponúkneme riešenia, ako im predchádzať.

5 hlavných príčin zlyhania tesnení
  1. Nesprávne tesnenie pre prevádzkové podmienky:

Problém: Tesnenie nemusí byť vhodné pre náročné prevádzkové podmienky, ako sú extrémne teploty alebo chemické prostredie, čo vedie k predčasnému zlyhaniu.

 

Riešenie: Pri výbere tesnenia je nevyhnutné zohľadniť prevádzkové podmienky aplikácie. Ak sa menia parametre, je potrebné znovu posúdiť schopnosti tesnenia.

  1. Nesprávne postupy montáže:

Problém: Nesprávne postupy montáže môžu poškodiť tesnenie, napríklad hrubá sila alebo nadmerné zahrievanie.

Riešenie: Dôkladne dodržiavajte pokyny výrobcu počas skladovania a montáže. Použitie vhodného nástroja na montáž je kľúčom k zabráneniu poškodeniu tesnenia.

  1. Vychýlenie hriadeľa:

Problém: Nesúosost hriadeľa môže viesť k posunu tesnenia a umožniť kontaminácii vniknúť do ložiska.

Riešenie: Vizuálne sledujte príznaky nesúososti, ako je únik maziva. Pravidelná kontrola nastavenia hriadeľa pomocou laserového vyrovnačia zabezpečí správne vycentrovanie.

 
  1. Nadmerné mazanie cez tesnenie:

Problém: Príliš veľa maziva môže spôsobiť preťaženie a poškodiť tesnenie, umožňujúc kontaminantom vniknúť do ložiska.

Riešenie: Používajte kontrolované metódy nanášania maziva, buď automatickým mazacím systémom alebo ručným nástrojom s meraním maziva.

  1. Znečistenie vysokotlakovým umývaním:

Problém: Vysokotlakové umývanie môže poškodiť tesnenie a umožniť kontaminácii vniknúť do ložiska.

Riešenie: V prípade potreby používajte špeciálne ložiská navrhnuté pre vysokotlakové umývanie, napríklad jednotky SKF Food Line pre potravinársky priemysel.

 

Ak sa vyskytne problém so zlyhaním tesnenia vo vašej aplikácii, neváhajte kontaktovať náš predajný tím pre odbornú pomoc a riešenia. Technologicky blízkym je využitie na miesto bežných tesnení samotné ploché gumové tesnenie.

Ploché gumové tesnenie: Výroba, vlastnosti a aplikácie

Výroba plochých gumových tesnení predstavuje dôležitý proces, ktorý zahŕňa niekoľko krokov od začiatku miešania surovín až po konečný výrobok. Tieto tesnenia, známe aj ako ploché tesniace gumy, sú široko využívané v rôznych odvetviach a ich výkon a životnosť závisia od presného vykonania každého kroku výrobného procesu.

Využitie digitálnych plôtrov a vodných lúčov

Okrem tradičných metód výroby, ako sú vytlačovanie a lisovanie, patria medzi moderné prístupy aj výroba pomocou digitálnych plotérov a vodných lúčov. Tieto technológie umožňujú rýchlu a presnú výrobu tvarovo náročných tesnení, podložiek a výplní. S rozmernými možnosťami a vysokou presnosťou sú ideálnym riešením pre rôzne tvary tesnení.

Vlastnosti a rozmery

Vlastnosti plochých gumových tesnení sú určené vstupnými materiálmi a veľkosťou plochy digitálneho plotra. Rozmery ako 1.600 x 2.500 mm otvárajú široké možnosti pre rôzne tvary, čo umožňuje prispôsobenie výrobku konkrétnym požiadavkám aplikácie. Tieto tesnenia môžu byť vyrobené podľa vzorky, nákresu alebo výkresu, čo zabezpečuje flexibilitu v dizajne.

Široká škála materiálov

Ploché gumové tesnenia môžu byť vytvorené z rôznych materiálov, zabezpečujúc ich univerzálnosť a prispôsobivosť rôznym odvetviam. Medzi používané materiály patria rôzne typy gumy (NBR, SBR, PU, EPDM, VITON, SIL, Paraguma, Neoprén), tesniace dosky bez azbestu (klingerit), grafénové dosky s vložkou z AL, Ni, nerezu, teflón v rôznych variantoch, technické plasty ako PE1000, POM-C, PA6 a mikroporézna guma (EPDM, MVQ, VITON).

Základné použitie a aplikácie

Ploché gumové tesnenia sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých odvetví vzhľadom na ich vynikajúce tesniace vlastnosti. Využívajú sa v automobilovom priemysle, výrobe spotrebných elektronických zariadení, potravinárstve, farmácii a ďalších oblastiach, kde je dôležité dosiahnuť spoľahlivé a bezpečné tesnenie.

Zhodnotenie: Inovácie vo výrobe a neustále vylepšovanie

V záverečnej časti zhodnotíme inovácie v oblasti výroby plochých gumových tesnení a neustále vylepšovanie procesov na dosahovanie optimálnej kvality. S dôrazom na materiálový výber, presnosť výroby a rôznorodosť aplikácií, ploché gumové tesnenia zostávajú kľúčovým prvkom v moderných technologických riešeniach.

Čítané: 977 x