Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Bezpečnosť v detskom priemysle: Toto sú NAJ obalové materiály na potraviny

Datum: 23.12.2023

Pri navrhovaní obalov na detské potraviny je potrebné vziať do úvahy veľa vecí, vrátane pohodlného dávkovania.

Bezpečnosť v detskom priemysle

Vytvorenie dokonalého balenia je o nájdení správnej kombinácie bezpečnosti, recyklovateľnosti a praktickosti. Tu sú niektoré príklady ako majú vyzerať najlepšie obalové materiály pre detské potraviny.

Sklenené nádoby

Sklenené poháriky sú asi najklasickejšou baliacou stratégiou pre detskú výživu a niet divu, že je to tak. Sklenené nádoby sú ľahko recyklovateľné a eliminujú riziko vylúhovania chemikálií z plastov do potravín. Mali by ste však pamätať na to, že sklenené poháre sú oveľa ťažšie ako vrecká alebo plastové nádoby. Keď dieťa manipuluje s ťažkým predmetom, je oveľa väčšia šanca, že sa mu vyšmykne a obsah sa rozleje. Preto je vždy vhodné mať doma šikovné prestieranie na stôl, ktoré ochráni váš nábytok. Zatiaľ čo plastový obal padajúci z vysokej stoličky môže narobiť neporiadok, nie je pri ňom šanca, že po seba zanechá sklenené črepy. Navyše jedlo v ťažšom obale stojí zvyčajne viac peňazí. Ich ďalšou nevýhodou je aj to, že aj nepoužijete celú porciu naraz, je tu problém, ako zvyšky bezpečne uskladniť, aby sa nepokazili.

Plastové nádoby

Hneď na začiatku je jasné, že plastové nádoby a tie sklenené sú vzájomným protikladom – sklenené nádoby sú ťažké, no skvelé na skladovanie, zatiaľ čo plastové nádoby sú ľahké, no nevhodné na skladovacie účely. Plastové obaly, poháriky, či misky na polievku majú takmer nulovú šancu na rozbitie (a ak sa rozbijú, nie je to pre deti také nebezpečné). Tieto obaly sú zvyčajne už aj recyklovateľné. Na druhej strane, ak nepoužívate kvalitnejšie plasty, do potravín sa môžu dostať škodlivé chemikálie vrátane BPA a ftalátov. Ak jedlo vyžaduje ohrev, zvyšuje sa pravdepodobnosť vylúhovania týchto  chemikálií. Dojčatá a malé deti sú obzvlášť citlivé na chemikálie, preto sa odporúča rodičom, aby sa vyhýbali plastom, ktoré sú označené týmito recyklačnými kódmi: 3 (ftaláty), 6 (styrén), 7 (bisfenoly vrátane BPA). Môžete tiež hľadať produkty v obaloch, ktoré sú vyrobené z rastlinných materiálov.

Vrecúška na potraviny

Vrecká na detské potraviny ponúkajú kombináciu výhod plastu a skla. Po prvé, sú ľahké ako plasty, ale neobsahujú potenciálne chemikálie. Je to spôsobené recyklačným kódom 5, ktorý vyžaduje, aby vrecká mali polypropylénovú podšívku (plast bez BPA). Jedinou nevýhodou vrecúšok je, že v súčasnosti nie sú lokálne recyklovateľné a zaberajú miesto na skládkach. Ich recyklácia je však stále jednoduchšia a cena priaznivejšia ako pri sklených obaloch. Rodičia sa nebudú musieť obávať zranenia dieťaťa, ak vrecko spadne, pretože je vyrobené z tenkého materiálu. Tajomstvom jeho jedinečnej štruktúry je niekoľko vrstiev laminovanej fólie, ktoré sú navzájom spojené, aby obal zostal neporušený. Táto zmes odolnosti a flexibility je ideálna na to, aby balenie nepredstavovalo nebezpečenstvo pre mladých spotrebiteľov. Vrecúška sú tiež pohodlné na cestách – pri kŕmení dieťaťa nie je potrebná lyžica a narobia menej špiny, pretože potrava zvyčajne menej kvapká a prská, jedlo ide priamo z obalu do úst dieťaťa (ak je vaše dieťa menšie, kvôli bezpečnosti vytlačte pyré do misky, aby ste ho mohli kŕmiť lyžičkou).

Domáca strava

Ak vyrábate vlastnú detskú výživu, musíte dávať pozor na jej čerstvosť a spôsob skladovania. Jedlo vo vlastných nádobách je tiež cenovo výhodnejšie ako detská výživa kupovaná v obchode. V súčasnosti viacerí vedieme rýchly život plný povinností a chceme pohodlné možnosti, ktoré nám šetria čas. To však neznamená, že musíme vytvárať viac odpadu. Tiež platí, že to nemusí byť len voľba “buď všetko alebo nič”. Môžete sa rozhodnúť pripraviť si vlastnú detskú výživu, keď ste doma a použiť vrecká z obchodu, keď ste vonku a na cestách. Dúfajme, že s rastom ich popularity porastú aj príležitosti na ich recykláciu.

 

 

Čítané: 928 x