Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Čo je lepšie? Celoročná (ne)pohoda alebo pravidelné prezúvanie

Datum: 16.01.2019

Vodiči sa dajú podľa svojich ne(prezúvacích) návykov deliť na pohodlných fanúšikov celoročných pneumatík a na tých, ktorí poctivo dvakrát ročne prezúvajú. 

Každá skupina má svoje neochvejné argumenty, prečo je ich variant ten najlepší. Pokiaľ práve premýšľate, či prezúvať alebo jazdiť na celoročných, zoznámte sa s celoročnými. Pomôžu vám pri rozhodovaní.

Celoročná pohoda

Neprezúvate, nemusíte nikde nič skladovať, keď napadne sneh už v októbri alebo je teplo vo februári, ste pokojný, pretože jazdíte na celoročných. A v porovnaní s prezúvačmi, ktorí platia za dve sady, ešte ušetríte pár desiatok eur pri nákupe. To znie ako splnený sen každého vodiča. Ak by to však nemalo žiadne ALE, tak by už všetci dávno jazdili na celoročných pneumatikách.

Aj celoročná pohoda má pár háčikov

Jazda na celoročných pneumatikách má aj tienisté stránky. Dá sa na nich síce jazdiť celý rok, ale je to kompromisné riešenie po všetkých stránkach. To, čo výrobca pridá na jednej strane, musí ubrať inde. Vyvažovanie vlastností je pomerne drahé z hľadiska vývoja a výroby. Kvalitné celoročné pneumatiky so slušným kilometrovým nájazdom, ktoré sú ako tak bezpečné, vyjdú o pár desiatok eur viac ako dve ľahko nadpriemerné sady sezónnych pneumatík.

Sezónni špecialisti

Poctiví prezúvači sú v zime aj v lete pripravení na najhoršie. Prudký dážď, sneženie ani zľadovatená cesta ich nerozhádže. Sezónne pneumatiky majú prispôsobenú konštrukciu aj zmes presne na teploty a rozmary počasia, ktoré práve panujú. Okrem toho sa u nich výrobcovia viac sústredia na úsporu. Prémiové pneumatiky, ako sú napríklad zimné Bridgstone Blizzak LM-001 EVO, majú nízky valivý odpor. Vďaka nemu sú náklady na palivo nižšie a životnosť pneumatiky dlhšia. Interval medzi nákupmi sa tak predĺži až o niekoľko rokov.

Prezúvacie strasti

Najväčšou nevýhodou sezónnych pneumatík je prezúvanie. Dvakrát ročne ich musíte vymeniť a ešte k tomu potrebujete tmavý a chladný priestor na uskladnenie nepoužívanej sady. Pokiaľ pneumatiky skladujete nesprávne, skracuje sa im životnosť. Našťastie trh reaguje na dopyt. Veľa pneuservisov prezúva pneumatky na počkanie a za drobný príplatok uskladnia nepoužívanú sadu.

Celoročné pneumatiky jedine od overených výrobcov

Pokiaľ sa pohrávate s myšlienkou, že by ste predsa len vyskúšali celoročné pneumatiky aj napriek všetkým dôvodom prečo radšej nie, potom si na nich v rámci svojej bezpečnosti aj konečnej úspory našetrite a opatrite si celoročné pneumatiky od overenej značky. Napríklad Continental, Michelin, Uniroyal, Goodyear alebo český Barum, ktorý sa pri modeli Barum Quartaris 5 pýši najlepším pomerom cena/výkon medzi celoročnými pneumatikami.

Ak je pre vás rozhodujúcim faktorom pre výber pneumatík cena, dobre si jednotlivé varianty prepočítajte. Cena je z dlhodobého hľadiska len jedným faktorom, väčšiu rolu hrá úspora paliva a vysoký počet najazdených kilometrov.

Čítané: 4207 x