Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako vybrať motocyklové pneumatiky na skúter alebo moped?

Datum: 30.04.2019

Výber pneumatík na skúter a moped musí samozrejme vyhovovať parametrom uvedeným v technickom preukaze. Existujú aj ďalšie kritériá, ktoré je možné brať do úvahy, ale tiež tie, ktorým by sme nemali venovať žiadnu zvláštnu pozornosť. Ak jazdíte na skútri či mopede často, dajte si záležať na ich výbere. 

Správna voľba pneumatík vám zaistí komfort, bezpečnosť a môže aj ušetriť peniaze.

Rozmery a označenie motocyklových pneumatík

Správne parametre pneumatík na skútre a mopedy nájdete v technickom preukaze a kvôli bezpečnosti jazdca aj ostatných účastníkov premávky ich treba striktne dodržiavať. Ak nedodržíte predpísané hodnoty, počítajte nielen s pokutou od policajnej hliadky, ale celkom iste neprejdete ani technickou kontrolou. Keď túžite po určitých pneumatikách, ktoré nemáte zapísané v TP, môžete požiadať o ich zápis na príslušnom úrade.

Motocyklové pneumatiky na skúter alebo moped podľa ceny

Nízka cena pneumatík je síce pre mnohých lákavá, ale nie vždy vďaka nej ušetríte. Podozrivo lacné pneumatiky na skúter nemusia byť kvalitné, môžu ležať už dlho v sklade, alebo môžu mať iné nedostatky, ktoré sa prejavia na jazdných vlastnostiach aj životnosti.

Najväčšie rozdiely v cenách tvorí materiál, z ktorého je pneumatika vyrobená. Rovnako ako sa v drahších a kvalitnejších topánkach budete cítiť komfortne a nebudú vás bolieť nohy, tak pri použití pneumatík s vyššou tvrdosťou a z lepšieho materiálu bude váš motocykel neporovnateľne pohodlnejší a bezpečnejší. A za to sa oplatí priplatiť.

Nákupom super lacných pneumatík síce jednorázovo ušetríte, ale ak si kúpite kvalitné motocyklové pneumatiky, vydržia vám oveľa dlhšie, jazdu si budete vychutnávať a predovšetkým nikoho zbytočne neohrozíte.

Platí to však aj opačne. Drahšie pneumatiky na moped alebo skúter nemusia mať vždy vyššiu kvalitu. Preto vám odporúčame, aby ste sa pri nákupe motocyklových pneumatík neriadili cenou, ale ich materiálom, vlastnosťami alebo odbornou radou skúseného predajcu pneumatík.

Výber motocyklových pneumatík podľa obdobia

Jazdiť na skútri vo veľkej zime a po snehu či ľade neodporúčame, ale ani v zimnej sezóne to nie je celkom vylúčené. V našom klimatickom pásme, keď sú nepriaznivé podmienky spravidla otázkou len niekoľkých týždňov v roku, si môžeme jazdu na skútri dovoliť aj v zime. Ale musíme mať na jazdu vhodné pneumatiky. Výber motocyklových pneumatík teda závisí aj od obdobia, v ktorom ich chceme využívať.

Testy motocyklových pneumatík

Najlepšie odporúčania získate od tých najpovolanejších, teda od motocyklových nadšencov s rovnakým typom skútra či mopedu. Nájdete ich na internetových fórach a v mnohých tematických diskusiách, na ktorých nájdete odpovede na veľa otázok. Vždy je dobré tiež sledovať nezávislé testy pneumatík na motocykel, ktoré sa podrobne venujú jednotlivým disciplínam, ako je jazda po rôznych typoch povrchov, akvaplaning, spotreba, hlučnosť, správanie v zákrutách a veľa ďalších. 

Stále hľadáte tie pravé motocyklové pneumatiky na skúter alebo moped? Zavolajte odborníkom do AZ pneu! V našom e-shope nájdete vyčerpávajúci výber pneumatík na skútre za rôzne ceny a s rôznymi vlastnosťami.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Čítané: 3510 x