Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Ako sa označujú kvalitné pneumatiky?

Datum: 25.08.2020

Súčasný trh s pneumatikami dokáže uspokojiť každú skupinu motoristickej komunity. Či už ide o motoristov, ktorí využívajú auto ako dopravný prostriedok cestou do práce a z nej, víkendových, alebo len príležitostných vodičov.

Majiteľov bežných značiek, motocyklov, terénnych áut, ale aj luxusných limuzín či SUV. Každý z nich dokáže obuť svojho tátoša do toho najlepšieho, čo trh ponúka. Aké sú však tie najlepšie pneumatiky pre naše auto? Dokážeme rozoznať kvalitné pneumatiky len podľa značenia?

Kvalitné pneumatiky nemusia byť vždy aj drahé

Pri výbere pneumatík pre naše auto by sme sa mali držať dvoch základných aspektov: kvality a toho, ako budú využívané. Je viac než isté, že ak siahneme po skutočne prémiovej kvalite nášho zamerania jazdy, budeme spokojní. Avšak prémiové pneumatiky renomovaných výrobcov majú jedno veľké negatívum – sú drahé. Dopriať teda svojmu autu pneumatiky, ktoré budú nielen kvalitné, ale nás ani finančne nezruinujú, si pýta vedieť trochu viac informácií.

Pneumatiky podľa kvality /renomé výrobcu/ delíme do troch skupín: budgetové, stredná trieda a prémiové pneumatiky. Avšak každý, aj renomovaný výrobca má vo svojom repertoári pneumatiky všetkých troch tried. No nie vždy je to len o značke! Je veľa výrobcov, ktorých pneumatiky sa zaraďujú do strednej triedy, no svojimi jazdnými vlastnosťami sa pohybujú na úrovni prémiových. Takže ak sa chceme rozhodnúť správne, musíme sa držať aj referencií a skúseností motoristickej verejnosti.

Ako zo značenia prečítať, či ide o kvalitné pneumatiky?

Väčšina kvalitných pneumatík má povinné kategorizačné značenie/UTQG/. Práve vďaka tejto kategorizácii sa môžeme o nich dozvedieť, akú majú priľnavosť, opotrebenie dezénu či teplotnú odolnosť. Pri výbere by sme sa teda mali v prvom rade zamerať na tieto ukazovatele a až potom by sme mali riešiť prípadné cenové rozdiely u konkrétnych predajcov.

Veľmi dôležité je pri výbere držať sa údajov v technickom preukaze a vybrať si pre svoje gumy ten správny dezén. Dezén však neznamená len rozlišovanie medzi letnými, zimnými či celoročnými pneumatikami. Je volený podľa štýlu jazdy, ale aj výkonnosti motora. Symetrický dezén je najvhodnejší do ulíc mesta, pre autá vyššej triedy sa hodí asymetrický dezén a pneumatiky so smerovým dezénom sú najvhodnejšie pre vodičov, ktorí jazdia v ťažkých, zablatených terénoch.

Ak teda chceme zažiť primeraný komfort, musíme mať pri výbere kvalitných pneumatík dostatočný rozhľad a byť často múdrejší ako samotný predajca. 

 

 

Čítané: 3024 x