Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Kupujeme nové pneumatiky

Datum: 02.12.2020

Kupovať pneumatiky po prvý raz sa môže zdať komplikované. Nemusíte sa obávať. Stačí dodržať zopár krokov a podarí sa vám vybrať kvalitné pneumatiky kompatibilné s vašim vozidlom.

Smerodajné musia byť pre vás údaje uvedené v technickom preukaze a označenie pneumatík podľa noriem Európskej únie.

Rozmery a vlastnosti pneumatík

Hľadieť len na cenu pneumatík sa nie vždy vypláca. Renovovaní výrobcovia ponúkajú produkty, ktoré majú vyššiu životnosť a vášmu vozidlu dodajú lepšie jazdné vlastnosti. Pneumatika musí sedieť k značke vozidla. Všetky údaje ako šírka, priemer i profil sú uvedené v technickom preukaze. Pneumatiky majú tieto parametre vyznačené na bočnici. Údaj o šírke je uvedený ako prvý v milimetroch, nasleduje percentuálny údaj o výške bočnice, tretie číslo informuje o priemere pneumatiky, za priemerom je vyobrazený nosný index a za ním rýchlostný index. Pri kúpe zohľadnite aj priľnavosť pneumatík na mokrej alebo zamrznutej vozovke a valivý odpor, ktorý má vplyv na spotrebu paliva. Pre ničím nerušenú jazdu sa sústreďte taktiež na ich hlučnosť.

Typy pneumatík

Základné sú tri typy pneumatík – letné, zimné a celoročné. Ako už ich názov napovedá, jednotlivé typy sú určené na jazdu počas rôznych poveternostných podmienok. Pri prvom zamyslení sa vám môžu zdať celoročné pneumatiky najlepšou voľbou. Môže a nemusí to byť pravda. Na jednej strane ušetríte peniaze a čas pri výmene sezónnych pneumatík. Na druhej strane vám celoročné vydržia kratšiu dobu a neposkytnú vám takú ochranu ako sezónne varianty. Ak radi jazdíte rýchlejšie alebo sa často nachádzate počas zimy v horách, nie sú dobrým nápadom. Letné a zimné pneumatiky sú vyrábané s ohľadom na stav vozovky v jednotlivých ročných obdobiach. Letné sú prispôsobené na jazdu po horúcom asfalte alebo po mokrej ceste. Vďaka letnému dezénu lepšie odvádzajú vodu z drážok a bránia riziku aquaplaningu. Zimné pneumatiky sa prispôsobia extrémnemu počasiu, ktoré vám v zime hrozí. Sú oveľa mäkšie ako letné. Vďaka tejto vlastnosti lepšie priľnú na zasneženú a zamrznutú vozovku.

Aby pneumatiky vydržali roky

Priemerná životnosť pneumatík je zhruba 4 až 6 rokov. Samozrejme, že tento údaj závisí od štýlu vašej jazdy a od toho, koľko starostlivosti im budete venovať. V prvom rade pravidelne kontrolujte tlak v pneumatikách. Príliš nahustené pneumatiky sa rýchlo zničia v strede behúňa. Ak majú pneumatiky nízky tlak, ojazdia sa ich vonkajšie okraje. Navyše sa zvyšuje aj spotreba vozidla a znižuje priľnavosť pneumatík na vozovku. Pri výmene pneumatík si vždy dajte skontrolovať geometriu, ktorej nastavenie má značný vplyv na ich opotrebenie. Už sme si niečo povedali o označení pneumatík. Údaje ako maximálne zaťaženie alebo rýchlostný limit nie sú na nich uvedené len tak pre nič za nič. Aby ste dosiahli vyššiu životnosť pneumatík nepreťažujte vozidlo a nejazdite nad rýchlostný limit. Sezónne pneumatiky uložte na suchom, chladnejšom a tmavom mieste. Pneumatiky s ráfikom skladujte zavesené a bez ráfika ich uložte vertikálne. Pred uskladnením nezabudnite pneumatiky poriadne vyčistiť.

 

Čítané: 2286 x