Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Rozdiel medzi hypotékou a spotrebným úverom na bývanie

Datum: 28.01.2016

Pri zbieraní informácií o možnosti financovania novej nehnuteľnosti ste určite natrafili na viacero pomenovaní označujúcich veľmi podobný finančný produkt. V tomto článku sa Vám budeme snažiť objasniť, aké sú základné rozdiely medzi hypotekárnym úverom a spotrebným úverom na bývanie:

Oba termíny majú veľa spoločného. Jedná sa o dlhodobé úvery, poskytované na obstaranie alebo zariadenie nehnuteľnosti. Rozdiely sú však môžeme nájsť vo výške úrokovej sadzby, dĺžke fixácie alebo výšky poskytnutého úveru v závislosti k akceptovanej cene založenej nehnuteľnosti.

Hypotekárny úver je dlhodobý úver, ktorý môžu poskytovať iba banky s výhradným povolením získaným podľa zákona č. 530/1990 Z. z.. K tomuto typu úveru je možné získať štátny príspevok, ktorý je v súčasnosti vo výške 3% zníženia úrokovej sadzby. Samozrejme, štátny príspevok získajú iba tí občania Slovenskej republiky, ktorí spĺňajú predpísané podmienky:

  1. Vek od 18 do 35 rokov
  2. Príjem nesmie presiahnuť 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve Slovenskej republiky. Ak by chceli o Hypotekárny úver pre mladých žiadať dvaja ľudia – manželský pár, ich príjem sa spočítava a spolu nesmie presiahnuť dvojnásobok 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve.

Fixácia pri hypotekárnych úveroch je od 4 do 30 rokov a zo zákona sa tieto úvery poskytujú maximálne do výšky 70% akceptovanej ceny založenej nehnuteľnosti.

Spotrebný úver na bývanie je forma dlhodobého úveru, ktorý je určený na obstaranie alebo zveľadenie nehnuteľností. (Označuje sa tiež ako hypotéka). Jeho výhodou je, že ho banky a finančné inštitúcie ponúkajú až do výšky 100% akceptovanej ceny nehnuteľnosti a môžete ho využiť aj na nákup nábytku alebo bielej a čiernej techniky.  

Pri refinancovaní hypotéky, (hypotekárneho úveru alebo spotrebného úveru na bývanie) sa už postupuje podľa rovnakých pravidiel.

Čítané: 3805 x