Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Kedy sú potrebné oporné múry?

Datum: 09.09.2022

Jednoduchý a hlavne lacnejší oporný múr si pravdepodobne s väčšou námahou dokážete vytvoriť aj sami. Avšak profesionálne riešenie, ktoré splní každý svoj účel je lepšie nechať na odborníkoch.

Kedy sú potrebné oporné múry?

Oporné múry alebo tiež steny sú konštrukciou, ktorej hlavná funkcia spočíva v tom, že majú zabrániť zosuvu terénu. Taktiež dokážu vyrovnávať terén. Čo sa týka estetickej stránky, dokážu tiež dotvárať záhradu rodinných domov či podniku a vytvárať priestor komunikácie. V neposlednom rade slúžia ako ochrana v otvorenom výkope.

Na ich výrobu sa využívajú rôzne materiály, ako je kameň, drevo, tehla, gabion, betón alebo železobetón a taktiež ich kombinácia. Zvyčajne sa stavajú v hlbokom základe asi 900 mm. Tento fakt je veľmi dôležitý, pretože zle postavené oporné múry, ktoré majú zlý základ, sú okrem iného aj potenciálnym zdrojom nebezpečenstva práve z dôvodu, že nevydržia tlakové zaťaženie pôdy.

Pri oporných múroch veľmi dôležité pripraviť kvalitné základy tejto konštrukcie. S vaším odborníkom myslite tiež na to, aké bude debnenie základov a odtokového potrubia. To zabráni zadržiavaniu vody. Nezabudnite, že aj keď ide v prípade oporných múrov o menšiu stavbu, je takmer rovnako náročná ako veľká stavba. Taktiež by mala okrem svojej ochrannej funkcie spĺňať aj funkciu estetickú.

Pri plánovaní takéhoto múru v závislosti od jeho veľkosti je dôležité zohľadniť aj tlak pôdy, a podobne. Oporné múry sa niekedy tiež nazývajú opornou stenou. Ide o konštrukciu, vďaka ktorej sa dajú vyrovnať napríklad výškové rozdiely v teréne, to to medzi budovami alebo aj medzi jednotlivými pozemkami.

Najzaujímavejším oporným múrom je práve gabionový oporný múr. Nepotrebuje betónový základ a pôsobí zo všetkých typov najprírodnejšie.

Potrebujete oporný múr? Pomôže v zabraňovaní zosuvu pôdy zo svahu, vyrovnať spomínaný terén alebo architektonicky dotvoria záhradu. V neposlednom rade môže oporný múr slúžiť ako oplotenie medzi pozemkami.

Kontakt výrobcu gabionových oporných múrov: obchod@gabionylemon.sk

Čítané: 2384 x