Rozšírené hľadanie
Nedeľa 28. Apríl 2024 |
meniny má Jarmila

Starostlivosť o drevené žalúzie

Datum: 26.10.2022

Niet pochýb o tom, drevené žalúzie sú jedny z najkrajších a najluxusnejších dostupných okenných žalúzií. Vyžadujú si však viac starostlivosti, ako si možno uvedomujete.

Starostlivosť o drevené žalúzie

Aby ste zaistili, že drevené žalúzie budú vyzerať sviežo po celý rok ako v deň, keď boli namontované, zostavili sme niekoľko praktických tipov, ako ich udržiavať.

Do kúpeľne nedávajte drevené žalúzie

Náš prvý tip sa týka správneho typu žalúzie pre vašu izbu. Vieme, že drevené žalúzie vyzerajú v kúpeľni nádherne, no môžu a budú absorbovať vlhkosť. Kúpeľne sú zvyčajne teplé, vlhké, zaparené miestnosti a po čase sa vaše žalúzie začnú krútiť a deformovať.

Umelé drevené žalúzie vyzerajú presne ako skutočné a majú k dispozícii širokú škálu povrchových úprav, farieb a textúr, aby ste získali dokonalý vzhľad kúpeľne. Na rozdiel od drevených žalúzií sa časom nedeformujú ani nezmenia a znesú vysoké teploty a množstvo horúceho vzduchu.

Čistenie lamiel drevených žalúzií

Nechcete, aby sa do drevených lamiel žalúzií dostalo veľa vlhkosti. Je dôležité nikdy nepoužívať utierky plné vody a namiesto toho zvoliť antistatickú handričku na utieranie lamiel pri utieraní prachu z okenných žalúzií. Ak sa vám zdá zložité dostať sa do líšt handričkou, môžete použiť kvalitnú kefu s mäkkými štetinami. To vám umožní dostať sa do zložitých rohov a zároveň zabezpečiť, aby nedošlo k poškodeniu farby vašich žalúzií.

Trik pri čistení drevených žalúzií spočíva v tom, že ponecháte lamely otvorené, čo znamená, že ich môžete ľahko kefovať zo strany na stranu, zvrchu aj zospodu. Začnite v hornej časti okennej rolety, pretože prach z lamely bude padať na lamelu pod ňou. Opakujte tento postup, keď sa budete posúvať ďalej po rolete, kým nebudete môcť ľahko utrieť prach alebo vysať zvyšný prach z okenného parapetu.

Ak je miestnosť náchylná na prašnosť, potom každodenná kefka s antistatickou handričkou pomôže znížiť prach na minimum a hlbšie čistenie bude oveľa jednoduchšie.

Čistenie drevených žalúzií vo vašej kuchyni

Ak ste sa rozhodli pre žalúzie vo vašej kuchyni, najmä, ak sú namontované v blízkosti varnej dosky alebo sporáka, budete musieť postupovať trochu inak.

Bez ohľadu na to, akí čistotní ste, môže na vašich lamelách časom skončiť tenký film mastnoty. Ak by ste to utreli suchou handričkou, zatlačíte prach do mastnoty a vytvoríte neporiadok, ktorý sa ťažko čistí s rozmazaním alebo ďalším usadzovaním.

Tu použite kvalitný, jemný odmasťovač dreveného nábytku. Nestriekajte priamo na lamely, namiesto toho jemne navlhčite čistú handričku, a potom nastriekajte malé množstvo prípravku na handričku. Utrite handričku, aby sa odmasťovač rovnomerne rozložil po celej ploche, a potom každú lamelu niekoľkokrát jemne utrite.

Mastnota by sa mala jednodnoducho zotrieť priamo z vašich drevených žalúzií. Po zaschnutí znova utrite suchou antistatickou handričkou, aby ste vytvorili leštený čistý povrch.

Výmena vašich drevených žalúzií

Ak máte staré alebo poškodené drevené žalúzie, výmena môže byť časovo a nákladovo efektívnejšia ako oprava. Neváhajte kontaktovať tím mojezaluzie.sk, postaráme sa o kompletný servis.

 

Čítané: 2555 x