Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Izolácia domu trikrát inak. Tipy, čím zatepliť nielen fasádu

Datum: 14.08.2023

Pri zatepľovaní fasády domu sa najčastejšie využíva polystyrén. Existuje niekoľko typov polystyrénu, každý má iné vlastnosti a každý sa využíva na rôzne časti domu.

Izolácia domu trikrát inak. Tipy, čím zatepliť nielen fasádu

Prinášame vám malý prehľad troch druhov polystyrénu spolu s možnosťami ich využitia.

Expandovaný polystyrén

Pre obvodové steny domu je ideálnym materiálom na zateplenie expandovaný polystyrén t.j. EPS polystyrén. Ide o cenovo dostupný materiál, ktorý sa pýši značným množstvom skvelých parametrov. EPS polystyrén sa vyrába z  polystyrénu, ktorý sa napení, čím sú dosiahnuté požadované tepelné vlastnosti. Tento materiál sa využíva na zateplenie desiatky rokov a na trhu nájdete jeho upravené variácie. Tepelné izolácie domu pomocou EPS polystyrénu môžu byť finančne dotované z Plánu obnovy.

EPS expandovaný polystyrén po montáži zvýši tepelný komfort bývania. Získate izoláciu, ktorá udržiava vo vnútri domu stabilnú teplotu a je tiež zvukovou bariérou. EPS polystyrén sa dobre spracováva, má nízku nasiakavosť a je odolný.

Extrudovaný polystyrén

XPS extrudovaný polystyrén je vlastne vyšším stupňom EPS polystyrénu. Vzniká vytláčaním, čím sa dosiahne vysoká pevnosť materiálu. Práve kvôli extrémnej pevnosti je XPS polystyrén používaný na zateplenia zaťažovaných častí domov. Ak máte na dome plochú, obrátenú či zelenú strechu, iný ako extrudovaný polystyrén neprichádza do úvahy. XPS polystyrén sa využíva tiež pri izolácii soklov a podláh.

Okrem vysokej odolnosti voči tlaku je XPS extrudovaný polystyrén výborným tepelno a zvukovo-izolačným materiálom. Jeho nízka nasiakavosť robí XPS polystyrén materiálom vhodným do vlhkých priestorov a môže sa využiť aj ako izolácia pri styku so zemou.

Polyuretánová pena

Na záver si spomenieme ešte jeden materiál, ktorý v sebe spája dve jedinečné vlastnosti – minimálnu hrúbku a najvyšší tepelný odpor. Názov tohto materiálu je polyuretánová pena resp. PIR dosky. PIR dosky sa používajú predovšetkým na zateplenie šikmých a plochých striech. Nájdu však svoje využitie aj pri zateplení stien. PIR dosky sú obojstranne upravené. Vďaka tejto úprave poskytujú PIR dosky vysokú tepelnú izoláciu.

Polyuretánová pena vo forme dosiek je značne pevná v tlaku. Dokáže odolať váhe strechy a poveternostným podmienkam. Spĺňa taktiež požiadavky na zvýšenú protipožiarnu odolnosť. S doskami sa dobre pracuje a vyrábajú sa v rôznych variáciách.

 

 

Čítané: 2667 x