Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Aký plat môžete po vysokej škole očakávať?

Datum: 20.08.2020

Platové očakávania študentov sa každým rokom menia. Niekedy klesajú, inokedy rastú. Viete, koľko budete po škole zarábať?

Prezradíme vám, aký plat vás môže v práci čakať a ako si zvýšiť šancu na lepšie uplatnenie.

Platové očakávania absolventov nie sú všade rovnaké

Z analýzy portálu Profesia z roku 2018 a 2019 vyplýva, že nároky na študentské platy z roka na rok narastajú a ich suma sa za posledných 6 rokov zvýšila až o 129 €. Momentálne teda študenti očakávajú plat vo výške 1060 €.

Najvyššie platové očakávania majú v zozname univerzít absolventi Slovenskej technickej univerzity a Ekonomickej univerzity. Čo sa týka ďalších priečok, tie obsadili Univerzita Komenského, Žilinská univerzita a Technická univerzita v Košiciach.

Priemer v očakávaniach na jednotlivých fakultách a univerzitách však oproti minulému roku klesol. Absolventi STU čakajú až o 128 € menej a absolventom TUKE klesli očakávania až o 140 €.

Vyššie očakávania, síce iba o minimum, je možné vidieť iba na dvoch konkrétnych fakultách – Fakulte matematiky a fyziky (UK) a Fakulte podnikového manažmentu (EUBA). Naopak informatici z STU a strojníci z UNIZA očakávajú o 200 € menej.

Ako získať lepšiu pozíciu?

Priemerný plat absolventa 2. stupňa VŠ s jednoročnou praxou sa za posledné 2 roky znížil z 1214 € na 1061 €. Je to tým, že si absolventi neveria alebo sa nevedia oceniť?

Znižovanie nárokov študentov na svoje platové podmienky môže byť spojené s mnohými faktormi, no najčastejším je nedostatočná prax. Je však mnoho možností, ako si zaplniť svoj životopis zaujímavými skúsenosťami a získať tak lepšie platové ohodnotenie.

  • Absolventská prax vám ponúkne nové obzory a skúsenosti, vďaka ktorým máte väčšiu šancu získať lepší plat a začiatočné podmienky.
  • Hoci často neplatená, no veľmi prínosná stáž prinesie do vášho životopisu čerstvý vánok a určite nezostane na pohovoroch nepovšimnutá.
  • Zapojte sa takisto do dobrovoľníckych projektov – často tam spoznáte skvelých ľudí a odborníkov, ktorí vám pomôžu osvetliť svoj odbor a predajú vám svoje skúsenosti.
  • Nebojte sa absolvovať rôzne kurzy a školenia – čím viac skúseností a znalostí, tým lepšie.

Na druhú stranu, ak máte čo ponúknuť, nebojte sa popýtať si viac a na svojich nárokoch nepoľavujte. Vydláždite si tak cestu k lepšiemu platovému ohodnoteniu.

Čítané: 2806 x